Foto: LETA
Līdz ar ārkārtējās situācijas atcelšanu saistībā ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) turpmāk nedarbosies arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) "karstais telefons", pa kuru iedzīvotāji jau no pagājušā gada 9.jūlija varēja ziņot par saslimšanas gadījumiem un saņemt informāciju par profilakses pasākumiem.

Kā norāda PVD, kopumā uz ĀCM karsto telefonu saņemti 649 zvani.

Lielākais saņemto zvanu skaits bija ĀCM uzliesmojuma sākuma periodā, sevišķi jūlija beigās un augustā, kad nedēļas laikā saņemti 73 zvani.

Sākotnēji telefons darbojās no plkst.8 līdz 21, bet, iestājoties rudens periodam, samazinājās zvanītāju skaits, līdz ar to no 1.novembra zvanu pieņemšanas laiks bija no plkst.8.30 līdz plkst.17. Decembrī nedēļas laikā tika saņemti tikai viens vai divi zvani.

Saziņai ar dienestu var izmantot dienesta uzticības tālruni, automātisko atbildētāju 67027407, kā arī informēt tuvāko PVD teritoriālo pārvaldi.

Kā ziņots, sākot ar 2015.gada 1.janvāri, vairs nav spēkā ārkārtas situācija, kas saistībā ar ĀCM uzliesmojumu 2014.gada jūlijā un septembrī tika noteikta vairāk nekā 40 Latvijas administratīvajās teritorijās.

Vienlaikus ministrijā atzina, ka ārkārtējā situācija varētu tikt noteikta atkārtoti, ja ĀCM skartu jaunas administratīvās teritorijas.

Mēra skartajās zonās līdz pat 2018.gada 31.decembrim saskaņā ar Eiropas Savienības lēmumu noteikti cūku un to produktu pārvietošanas ierobežojumi.

Saskaņā ar PVD oficiāli pieejamo informāciju līdz šim ĀCM konstatēts 217 mežacūkām 13 novadu 34 pagastos, kā arī 72 mājas cūkām 31 saimniecībā, savukārt slimības dēļ kopumā līdz šim iznīcinātas 564 mājas cūkas.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts 17.septembrī.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijas teritorijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!