Foto: DELFI

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, tāpat kā valdība, nolēmusi piemērot zemāku subsidētās elektroenerģijas nodokli (SEN) lauksaimniekiem, kam elektroenerģijas ražošana ir tikai daļa no viņu biznesa.

Ceturtdien, lemjot par SEN likuma sagatavošanu galīgajam lasījumam, komisija nolēma, ka lauksaimniekiem, no kuriem obligātā iepirkuma ietvaros iepirktā elektroenerģija saražota, izmantojot ne mazāk kā 30% dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu, proti, kūtsmēslu, un 70% no kopējām izejvielām nodrošinājis pats elektroenerģijas ražotājs, par subsīdijās saņemto summu ir 5% liels SEN.

Tikpat liels nodoklis tiks ieturēts arī no tiem elektroenerģijas ražotājiem izmaksātajām subsīdijām, kas izmanto fosilos energoresursus, bet ražošanas procesā saražoto siltumenerģiju izmanto pašam ražotājam vai ar to saistītai personai piederošu siltumnīcu apsildīšanai.

Ar 5% lielu SEN plānots aplikt arī subsīdijas par elektrību, kas saražota, izmantojot koksnes biomasu, taču mazākā SEN likme tiks piemērota tikai tajos gadījumos, kad saražoto siltumenerģiju subsīdiju saņēmējs izmanto savas produkcijas ražošanā vai pārdod siltumenerģiju saistītai personai, kas to izmanto produkcijas ražošanā.

SEN likums paredz, ka līdz 2017. gadam SEN likme 15% apmērā tiks piemērota subsīdijām, kas saņemtas par lielas jaudas koģenerācijas stacijās jeb "Latvenergo" TEC saražoto elektrību. Tiem elektroenerģijas ražotājiem, kas to ražo, izmantojot atjaunojamos energoresursus, SEN likme būs 10%, bet no subsīdijām, kas izmaksātas par elektrību, kas, izmantojot fosilos energoresursus, saražota mazjaudas koģenderācijas stacijās, tiks ieturēts 5% liels SEN.

Ar iebildumiem pret Ekonomikas ministrijas rosināto SEN ieviešanu pie Saeimas Budžeta komisijas bija vērsušies ne tikai komersanti, kas ražo subsidēto elektroenerģiju, kas tiek iepirkta obligātā iepirkuma ietvaros. Jelgavas dome komisiju aicināja noteikt, ka daļa no SEN iekasētajiem līdzekļiem ir jāpiešķir pašvaldībām sociālā atbalsta sniegšanai iedzīvotājiem ar zemu maksātspēju.

Līdzīgu viedokli vēstulē Budžeta komisijas priekšsēdētājam Jānim Reiram ( V) paudusi arī Latvijas Lielo pilsētu asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!