Foto: AFP/Scanpix/LETA

2022. gada Irānas protestu dalībnieci Niku Šarakami, kuras nāve izraisīja vēl lielāku sabiedrības sašutumu jau tā plašajās demonstrācijās, nogalinājuši trīs Irānas drošības spēku darbinieki. Pirms slepkavības trīs vīrieši pusaudzei seksuāli uzbrukuši, atklāts nopludinātos Irānas drošības spēku dokumentos.

Šajās dienās mediji ziņo par jaunu vardarbības vilni, kas vērsts pret ikvienu sievieti, kura uzdrošinās pārkāpt hidžāba noteikumus.

Arestēja, piekāva un līķi izmeta uz ielas

Šarakami ķermeni ģimene atradusi morgā vairāk nekā nedēļu pēc tam, kad viņa pazuda no demonstrācijām. Irānas varas iestādes savu saistību ar pusaudzes nāvi toreiz noliedza un norādīja, ka meitene izdarījusi pašnāvību, nolecot no augstceltnes.

Tieši pirms pazušanas meitene tika nofilmēta Teherānas centrā stāvam uz atkritumu tvertnes un dedzinām hidžābus. Viņai apkārt esošie protestētāji skandējuši saukli "Nāvi diktatoram", atsaucoties uz Irānas augstāko līderi ajatollu Ali Hamenei. Slepenais ziņojums, kas nonācis britu medija rīcībā, atklāj, ka tajā brīdī meitene, viņai nezinot, tikusi novērota.

Dokumentos norādīts, ka demonstrācijas uzraudzījušas vairākas slepenās drošības vienības. Viena no šīm vienībām – "12. komanda" – pusaudzi uzskatījusi par vienu no protestu līderiem "viņas netipiskās uzvedības un vairākkārtējas mobilā tālruņa izmantošanas dēļ". Līdz ar to vienība meiteni sākusi vajāt, līdz viņu izdevies arestēt.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!