Foto: Euronews

Irānas valdošais režīms ir atbildīgs par “fizisko vardarbību”, kas noveda pie Mahsas Amini nāves, atsaucoties uz ANO Neatkarīgās Starptautiskās faktu vākšanas misijas (FFM) ziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

2022. gada 16. septembrī starptautisko sabiedrību šokēja ziņas par 22 gadus vecās kurdu sievietes Mahsas Amini nāvi Irānas morāles policijas apcietinājumā. Viņu arestēja par "neislāmiska" apģērba valkāšanu.

ANO ziņojumā teikts, ka Mahsa Amini pēc aresta tika nogādāta Irānas Vozaras ieslodzījuma vietā, lai izietu "pāraudzināšanas nodarbību", tomēr pēc 26 minūtēm sabruka un pēc 30 minūtēm tika nogādāta slimnīcā. Toreiz ANO cilvēktiesību eksperts norādīja uz pierādījumiem, kas liecinājuši, ka sieviete mirusi no sitienu izraisītām traumām. Teherāna to kategoriski noraidīja, apgalvojot, ka sieviete mirusi no pēkšņas sirds mazspējas.

Jaunajā ziņojumā FFM apgalvo, ka eksperti "konstatējuši pierādījumus par traumām uz Amini ķermeņa, kas tika nodarītas, viņai atrodoties morāles policijas apcietinājumā". Šīs faktors līdz ar "morāles policijas vardarbības modeļiem" apstiprinājis, ka Amini mirusi fiziskas vardarbības rezultātā.

Pēc Amini nāves Irānā izcēlās plaša mēroga protesti, kuros, kā iepriekš norādījusi organizācija "Humans Rights Watch", tika nogalināti vairāk nekā 500 cilvēku, tai skaitā 68 bērni, savukārt vairāk nekā 20 000 protestētāju tika arestēti.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nu ANO apstiprina, ka likumsargi pret protestētājiem izmantojuši bises, triecienšautenes un cita veida ieročus, "tādējādi veicot nelikumīgas un ārpustiesas slepkavības".

Protestētājiem arī bieži nemieru laikā likumsargi tīšām iešāvuši acīs. Tā kā šie ievainojumi uz upuriem atstāja neatgriezeniskas sekas, ziņojumā apgalvots, ka šādā veidā varasiestādes marķējušas cilvēkus kā nemierniekus.

Daži no aizturētajiem saskārušies ar seksuālu vardarbību, tostarp izvarošanu, izvarošanas draudiem, piespiedu izģērbšanu, apgrābstīšanu un dzimumorgānu traumēšanu ar elektrošoku, norādīts ziņojumā.

Šīs metodes izmantotas, lai drošības spēki apspēlētu sociālo un kultūras stigmu, kas saistīta ar seksuālu dzimumā balstītu vardarbību. Mērķis bijis izplatīt bailes un pazemot upurus. "Šie akti ir daļa no plaši izplatīta un sistemātiska uzbrukuma, kas vērsts pret Irānas civiliedzīvotājiem. Īpaši pret sievietēm, meitenēm, zēniem un vīriešiem, kuri pieprasa brīvību, vienlīdzību, cieņu un vainīgo sodīšanu," komentēja FFM vadītāja Sāra Hoseina.

BBC gan uzsver, ka pēc analītiķu teiktā ANO ziņojumam nebūs nekādas ietekmes uz Irānas ultrakonservatīvās valdības īstenoto politiku un pret iedzīvotājiem vērstajām represijām. Teherāna ziņojumu pagaidām nav komentējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!