Foto: LETA

Izraugoties Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) nākamo vadītāju, vajadzēja izvērtēt vairākus potenciālos iestādes vadītājus, sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), kura Ministru prezidenta amata kandidāta Māra Kučinska (ZZS) veidotajā valdībā varētu ieņemt finanšu ministres amatu.

Pēc viņas teiktā, cilvēka nomaiņa FKTK vadībā nerisina problēmas iestādē un nozares uzraudzībā, jo vispirms nepieciešams uzklausīt amata kandidāta plānu par stratēģiskajiem iestādes virzieniem.

"Jebkuram kandidātam vajadzēja prezentēt plānu, kā viņš nodrošinās finanšu sistēmas sakārtošanu, lai nebūtu problēmas ar naudas atmazgāšanu bankās, kas ir viens no kavējošajiem iemesliem, lai Latvijas iesaistītos OECD," teica ekonomikas ministre.

Reizniece-Ozola uzskata, ka FKTK jaunā vadītāja izvēlē būtu bijis labāk, ja tiktu izvērtēti vairāki kandidāti. "Saprotu, ka speciālistu loks šajā jomā nav liels, taču noteikti labāk ir vairāk kandidātu nekā viens," atzina ministre.

Reizniece-Ozola savu viedokli ir paudusi kolēģiem Saeimā, un atzīts, ka gala lēmums par Pētera Putniņa iecelšanu FKTK vadītāja amatā būs jāpieņem Saeimai, taču, pēc viņas domām, pirms balsojuma FKTK vadītāja amata kandidātam vajadzētu sniegt redzējumu par FKTK turpmāko darbību.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien spriedīs par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja kandidatūru Putniņu.

Uz komisijas sēdi aicināts FKTK priekšsēdētāja amatam izvirzītais FKTK priekšsēdētāja vietnieks Putniņš, kā arī viņa izvirzītāji - Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Rimšēvičs un Reirs FKTK priekšsēdētāja amatam virza Putniņu, jo uzskata, ka Putniņš ir piemērotākais kandidāts aktuālo uzdevumu īstenošanai, proti, jāpastiprina cīņa pret naudas atmazgāšanu un jāstrādā, lai Latvija sekmīgi virzītos uz dalību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā jeb OECD. Vienlaikus Putniņa apstiprināšana amatā nodrošinātu pēctecību un to, ka tiek sekmīgi turpināti iepriekšējā FKTK vadītāja Kristapa Zakuļa laikā sāktie darbi, tostarp Eiropas banku savienības principu iedzīvināšana un vienotās banku uzraudzības stiprināšana.

Putniņš sacīja, ka ievēlēšanas gadījumā viņa galvenā prioritāte tuvākajos mēnešos būs cīņas ar naudas atmazgāšanu pastiprināšana. Lai novērstu naudas atmazgāšanas riskus Latvijas banku sektorā, plānots strādāt vairāk virzienos. Pavasarī plānotas neatkarīgas pārbaudes nerezidentu segmentā strādājošajās Latvijas bankās, kas norēķinos izmanto ASV dolārus. Šajās banku pārbaudēs tiks izmantots ASV izstrādāts standarts, pārbaudes veiks ASV uzņēmumi. Pēc tam FKTK izstrādās nepieciešamos noteikumus naudas atmazgāšanas novēršanas jautājumos. Tiks arī stiprināta FKTK kapacitāte naudas atmazgāšanas novēršanas jautājumos. Šajā jomā darbā plānots pieņemt tik daudz papildu cilvēkus, cik būs nepieciešams, lai varētu nodrošināt analītisko darbu, klātienes un neklātienes pārbaudes bankās. Aktuāla prioritāte ir arī darbi saistībā ar iestāšanos OECD.

Ja Saeima Putniņu ievēlēs FKTK priekšsēdētāja amatā, viņa pilnvaru termiņš šajā amatā būs seši gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!