Foto: stock.xchng
Pēc klientu skaita lielākās bankas Latvijā pašlaik neplāno piemērot negatīvas procentu likmes privātpersonu, kā arī mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) noguldījumiem un kontu atlikumiem.

Lielākā banka Latvijā "Swedbank" balstās uz "gadu simtos nostiprināto sabiedrības pamatprincipu, ka jebkurš saņemtais aizdevums ir atmaksājams pilnā apmērā". "Tas vienlīdz attiecas gan uz mūsu klientiem, gan mums pašiem," norāda "Swedbank" vadītājs Latvijā Māris Mančinskis. Klienta konta atlikums vai noguldījums pēc būtības ir klienta aizdevums bankai, tāpēc nav iespējama situācija, ka noguldījuma likme ir negatīva, skaidro Mančinskis.

Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis vērš uzmanību, ka bankas būtība ir pieņemt klientu noguldījumus un veicināt tautsaimniecības izaugsmi, kreditējot privātpersonas un uzņēmumus. "Citadele" ir viena no bankām, kas attīsta savu kredītportfeli un noguldītāju bāzi, tāpēc pašlaik banka neapsver negatīvas likmes privātpersonām un MVU eiro valūtā.

Arī "DNB banka" pašlaik neplāno piemērot negatīvas likmes MVU segmentam vai privātpersonām. "DNB bankas" valdes loceklis un finanšu direktors Jānis Teteris informē, ka pašlaik banka negatīvas likmes piemēro tikai finanšu institūcijām un tām pielīdzināmiem klientiem. Nākamā klientu grupa, kam varētu tikt piemērotas negatīvās likmes noguldījumiem, ir lielie uzņēmumi ar apjomīgiem kontu atlikumiem. "Kā situācija attīstīsies nākotnē - tas būs atkarīgs no tālākās makroekonomiskās un monetārās politikas attīstības," rezumē Teteris.

Kā ziņots, SEB Baltijas vadītājs Riho Unts šonedēļ laikrakstā "Dienas Bizness" publicētā intervijā atzina, ka banku klientiem varētu būt jāpiemaksā par savu depozītu turēšanu. SEB jau piemērojusi negatīvu likmi citām finanšu iestādēm un nebanku aktīvu pārvaldītājiem, un nākamās varētu būt lielās kompānijas ar lieliem depozītu uzkrājumiem. Līdz ar centrālās bankas likmes aiziešanu dziļā negatīvajā teritorijā ir jāsāk domāt, ka varbūt tas jāattiecina arī pret mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ar depozītiem bankās, intervijā skaidro SEB Baltijas vadītājs. Viņš atzīst, ka līdz šim banka centusies negatīvās likmes neattiecināt uz privātpersonām, bet nevar zināt, kas būs turpmāk.

"SEB bankas" ārējās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke sacīja, ka diskusijas par negatīvu procentu likmju piemērošanu vēl notiek SEB grupas līmenī. Pašlaik dienaskārtībā nav jautājuma par to, ka privātpersonām būtu jāpiemaksā par saviem noguldījumiem. Taču negatīvās procentu likmes varētu tikt piemērotas lieliem kontu atlikumiem starptautiskām korporācijām, kas savus naudas atlikumus izvieto tur, kur to darīt izdevīgāk.

Kā ziņots, Eiropas centrālā banka 10. martā samazināja noguldījumu likmi līdz mīnus 0,4%.

Arī Zviedrijas centrālā banka "Riksbank" februārī samazināja bāzes procentu likmi līdz jaunam rekordzemam līmenim - mīnus 0,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!