Investēt gudri nozīmē ne tikai izvēlēties "labākās akcijas", bet arī regulāri izvērtēt, vai izvēlētās akcijas un citi instrumenti nes plānoto peļņu un darbojas, kā gaidīts. Gudram investoram jāzina ne tikai, kad paturēt akcijas, bet arī – kad tās pārdot. "Nākotnes kapitāla" vadītājs Konstantīns Kuzikovs stāsta, kā, izmantojot publiski pieejamo informāciju, "ChatGPT" un nedaudz laika, viņš izplānoja savu portfeli 2024. gadam.

Lai gan “Nākotnes kapitāla” vadītāji savu portfeli plāno desmit gadu periodam (trīs no tiem jau ir aizvadīti), tas nenozīmē, ka laiku pa laikam nav nepieciešams pārskatīt, kas tad tajos portfeļos notiek un vai visi izvēlētie aktīvi pilda savu plānoto lomu. Dažkārt, iespējams, ir ieteicams atteikties no kāda uzņēmuma, kurš uzrāda pavisam sliktus akciju rezultātus, tā vietā nopērkot kaut ko veiksmīgāku un labāk augošu.

Bet kā to izdarīt?

Lai gan “Nākotnes kapitāla” vadītāji savu portfeli plāno 10 gadu periodam (trīs no tiem jau ir aizvadīti), tas nenozīmē, ka laiku pa laikam nav nepieciešams pārskatīt, kas tad tajos portfeļos notiek un vai visi izvēlētie aktīvi pilda savu plānoto lomu. Dažkārt, iespējams, ir ieteicams atteikties no kāda uzņēmuma, kurš uzrāda pavisam sliktus rezultātus, tā vietā nopērkot kaut ko veiksmīgāku.

Kā to izdarīt?

Mūsdienās ir dažādi finanšu analītikas rīki, un pat tādas ieguldījumu platformas kā “Interactive Brokers” mēdz piedāvāt dažāda veida analīzes rīkus, bet, piemēram, “eToro” ļauj automātiski pielāgot savu portfeli citiem investoriem. Tomēr labākie un plašākie rīki pārsvarā ir pieejami par maksu, kas gada laikā var prasīt no 100 līdz pat 1000 eiro.

Amatierim, kura portfelis, iespējams, ir vien 1000 eiro vērts, tas nozīmētu iztērēt vairāk, nekā viņš, iespējams, velta ieguldījumiem.

Tomēr, kā atklāj Kuzikovs, sava portfeļa pārskatu un analīzi var veikt arī bez maksas. “Nākotnes kapitāla” vadītājs, kurš iegulda “S&P 500” akcijās, pagājušā gada izskaņā nolēma apskatīt savā portfelī esošos aktīvus, lai saprastu, kurus, iespējams, vajadzētu pārdot.

Pirmais solis, ko viņš darīja: izmantojot internetā pieejamo informāciju, apkopoja datus par katru uzņēmumu. 

Par to, kur un kādus datus apkopoja Kuzikovs, skaties raidījumā!

Jaunajā sezona investori turpinās pētīt ieguldījumu iespējas, tiksies ekpertiem un amatieriem, runās ar biržā strādājošo uzņēmumu un investīciju platformu pārstāvjiem un turpinās stāstīt par to, cik viegli vai grūti ir rūpēties par savu "Nākotnes kapitālu".

Raidījuma jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Raidījums tapis sadarbībā ar "SEB Roboinvestoru"!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!