Foto: DELFI

Pēc viena no galvenajiem valsts labklājības rādītājiem, iekšzemes kopprodukta (IKP) uz vienu iedzīvotāju Latvija pērn ir apsteigusi Horvātiju un pakāpusies par vienu pozīciju – tagad Latvija ir ceturtā nabadzīgākā valsts Eiropas Savienībā. Savukārt pārsteigumu sagādāja Lietuva, kas pēc šī rādītāja apsteigusi Igauniju, un Polija, kas panākusi Ungāriju, liecina atjauninātie "Eurostat" dati.

Eiropas statistiķi aplēsuši, cik procentus no ES vidējā IKP uz vienu iedzīvotāju ir sasniegušās dalībvalstis. Zemākais radītājs ir Bulgārijā – 47%, otrā nabadzīgākā ir Rumānija ar 49% no vidējā ES rādītāja, bet trešajā vietā ir šogad ES pievienojusies Horvātija, kur IKP uz vienu iedzīvotāju ir 61% no vidējā ES līmeņa. Latvija tagad ir ceturtajā vietā no beigām ar 62% no vidējā ES rādītāja un šī ir pirmā reize pēdējo desmit gadu laikā, kad Latvijas labklājības rādītājs ir labāks nekā Horvātijai. Salīdzinot ar 2011.gadu, Latvijas IKP uz vienu iedzīvotāju kāpis no 59% līdz 62% no ES vidējā, bet Horvātijas rādītājs nav mainījies.

Pārsteigumu sagādājusi Lietuva, kura apsteigusi "Baltijas tīģeri" Igauniju, kā arī Poliju un Ungāriju. Lietuvā pērn IKP uz vienu iedzīvotāju bija 70% no ES vidējā, bet Igaunijā – 69%, turklāt Igaunijā, salīdzinot ar 2011.gadu šis radītājs audzis par diviem procentpunktiem, bet Lietuvā – par četriem procentpunktiem.

Lietuvas un Latvijas kāpums par attiecīgi četriem un trīs procentpunktiem pērn bijis lielākais ES.

Polijā pērn IKP uz vienu iedzīvotāju bija 66% no ES vidējā (2011.gadā – 65%), panākot Ungāriju, kur rādītājs gan pērn, gan 2011.gadā bija tāds pats.

Visbagātākā valsts pēc IKP uz vienu iedzīvotāju pērn bijusi Luksemburga, kur šis rādītājs sasniedza 272% no ES vidējā. Austrijā tas bija 131% no ES vidējā, Īrija – 130%, Zviedrija un Nīderlandē – 129%, Dānijā – 125%, Vācijā – 122%, Beļģijā – 119%.

Jau ziņots, ka 2011.gadā IKP uz vienu iedzīvotāju Latvijā veidoja tikai 58% no ES vidējā līmeņa. Salīdzinājumā ar 2010.gadu šis rādītājs uzlabojies tikai par četriem procentpunktiem. Vēl zemāks labklājības līmenis nekā Latvijā togad bija tikai Rumānijā un Bulgārijā, kur IKP uz vienu iedzīvotāju 2011.gadā atbilda attiecīgi 49% un 46% no ES vidējā līmeņa. Ceturtajā zemākajā pozīcijā pērn bija Polija un Lietuva (64% abās valstīs) un Igaunija (67%).

Savukārt Lietuvā arī 2011.gadā bija straujš IKP kāpums - IKP uz vienu iedzīvotāju gada laikā ir palielinājies par pieciem procentpunktiem (62% 2011.gadā; 57% - 2010.gadā.). Tikmēr Igaunija labklājības līmeni palielināja vien par trim procentpunktiem - no 64% līdz 67%.

Polijas labklājības līmenis audzis neatlaidīgi - vēl 2007.gadā Polijas IKP uz vienu iedzīvotāju bija 54% no ES vidējā, kamēr Latvijai un Lietuvai togad šis rādītājs bija labāks - attiecīgi 56% un 59%. Bet 2011.gadā virs Latvijas ierindojās Lietuva, kuras IKP uz vienu iedzīvotāju bija 62% no ES vidējā rādītāja, bet Polija jau varēja lepoties ar 65%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!