Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 30. janvārī galīgajā lasījumā pieņēma likumu ”Par Līgumu par Eiropas Stabilitātes mehānisma dibināšanu”, līdz ar to Latvija, kas no 2014. gada 1. janvāra ir eirozonas dalībvalsts, kļūst arī par pilntiesīgu Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) dalībvalsti.

Jau vēstīts, ka pirmajos piecos gados Latvijai ESM, kas tiek izmantots, lai finansiāli atbalstītu grūtībās nonākušās eirozonas valstis, ik gadu būs jāiemaksā aptuveni 44 miljoni eiro, bet pēc divpadsmit gadu pārejas perioda  - vēl 130 miljoni eiro.

Galīgajā lasījumā pieņemts arī likums, kas noteic, ka Latviju ESM valdē pārstāvēs finanšu ministrs, bet pārstāvja vietnieku ESM valdē iecels valdība pēc finanšu ministra priekšlikuma. Savukārt lēmumu par Latvijas pārstāvja un viņa vietnieka iecelšanu ESM direktoru padomē pieņems finanšu ministrs.

Tāpat likums noteic, ka balsojumiem par ESM reģistrētajā kapitālā, izmaiņām maksimālajā aizdošanas apjomā vai izmaiņām finansiālās palīdzības instrumentos, Latvijas pārstāvjiem ESM valdē un direktoru padomē ir jāsaņem attiecīga Saeimas piekrišana. Likumā arī atrunāti gadījumi, kad Latvijas pārstāvjiem ESM valdē pirms balsojuma ir jāsaņem attiecīga Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vai Ministru kabineta piekrišana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!