Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) apstiprinājis rezolūciju, kurā rekomendē Eiropas Komisiju (EK) un dalībvalstis pamatīgi pārskatīt iespējas radīt labākus apstākļus metālapstrādes nozarei. To skaitā dalībvalstīm un EK vajadzētu pieņemt tādus vides, klimata un enerģētikas politikas mērķus, kas arī ļautu praktiskajā dzīvē turpināt produktīvu darbu metālapstrādes uzņēmumiem.

Rezolūcijā, kura tika pieņemta ar 505 balsīm "par" un 95 balsīm "pret", norādīts, ka paaugstinot enerģijas cenas, ES tēraudrūpniecībā ražošana kļūst arvien nespējīgāka konkurēt pasaules tirgū.

Tā, piemēram, kā norādīts rezolūcijā, ES tirgus daļa pasaules tērauda ražošanas apjomā pēdējo desmit gadu laikā ir samazinājusies uz pusi un tagad Ķīnā tiekot saražoti gandrīz 50% no pasaules ražošanas apjoma.

Rezolūcijā arī minēts: "Uzskatām, ka ES vides un enerģētikas politika rada sarežģītu uzņēmējdarbības vidi dzelzs un tēraudrūpniecībai, jo īpaši paaugstinot enerģijas cenas un padarot ES ražošanu nespējīgu konkurēt pasaules tirgū".

Savukārt EP apkopotās nodarbinātības prognozes tērauda nozarē radot nopietnas bažas, jo pēdējo gadu laikā jaudas samazinājuma un ražotņu slēgšanas dēļ ir zaudēti vairāk nekā 65 000 darbavietu.

Foto redzama viena no lielākajām Eiropas metālapstrādes kompānijām Vācijas tērauda koncerns "ThyssenKrupp", kas pērn paziņoja par plāniem likvidēt 3000 darbavietu:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!