Foto: Europa.eu

Ceturtdien Eiropas Parlaments atcēla (EP) ievedmuitas tarifus aptuveni 98% Ukrainas dzelzs, tērauda, lauksaimniecības un cita veida precēm, ko importē Eiropas Savienībā, informē EP preses sekretāre Latvijā Marta Rībele.

Tirgus vienpusējās un īslaicīgās liberalizācijas mērķis ir palīdzēt Ukrainai pārvarēt ekonomiskās grūtības. Tas varētu ļaut Ukrainas ražotājiem un eksportētājiem ietaupīt 487 miljonus eiro gadā.

"Eiropas Parlaments daudzus gadus ir atbalstījis Ukrainas virzību uz Eiropu. Šis balsojums ir mūsu pirmā iespēja praktiski apliecināt mūsu atbalstu, lai palīdzētu Ukrainai tās pašreizējā ekonomikas krīzē, ko izraisa gan valūtas problēmas, gan pastiprināts spiediens no Kremļa," norādīja par ziņojuma izstrādi atbildīgais EP deputāts Pāvels Zaļevskis. "Putins aizver Krievijas tirgus Ukrainas eksportam, mēs tos atveram," viņš piebilda.

Eiropas Parlaments priekšlikumu atbalstīja ar 531 balsīm par, 88 pret un 20 atturoties.

Jaunie noteikumi, kas varētu stāties spēkā jau 2014.gada maijā, pilnībā atceļ muitas tarifus 94,7% procentiem Ukrainas eksportēto rūpniecības preču un tos ievērojami samazinās atlikušajām precēm.

Par vairāk nekā 82% samazinās ievedmuitu Ukrainas lauksaimniecības produktiem, nosakot ierobežotus apjomus, piemēram, graudu, cūkgaļas, liellopu gaļas un apstrādātās pārtikas importam no Ukrainas, lai pasargātu ES zemniekus un ražotājus.

Eiropas Savienība nepieprasa Ukrainai atcelt ievedmuitas tarifus ES precēm, tomēr prasa tos nepaaugstināt.

Ukrainas eksportētājiem būs arī jānodrošina atbilstība ES noteikumiem, piemēram, par produktu izcelsmes norādēm, turklāt Ukrainas iestādēm būs jānodrošina, ka Eiropas Savienībā neiekļūst citu valstu preces, kas maskētas kā Ukrainas ražojumi.

ES arī patur tiesības atjaunot muitas tarifus, ja noteiktu veidu Ukrainas preces ieplūdīs Eiropā apjomos, kas apdraudēs vietējo ražotāju noietu.

Noteikumi būs spēkā līdz 2014. gada 1.novembrim vai arī līdz brīdim, kad tiks piemērots ES un Ukrainas brīvās tirdzniecības nolīgums, kas paredz abpusēju tirgus liberalizāciju. Pagaidām šis nolīgums vēl nav parakstīts.

Noteikumi vēl oficiāli jāapstiprina ES ministru padomei. ES Augstā pārstāve ārlietās Ketrīna Eštone iepriekš norādījusi, ka tarifu priekšrocības Ukrainai "tiks piemērotas dažu nedēļu laikā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!