Foto: EPA/LETA

Eiropas Savienība (EK) pirmdien mudināja Grieķiju adekvāti reaģēt uz lielo piekāpšanos no starptautisko aizdevēju puses, lai panāktu vienošanos, kas glābtu Grieķiju no maksātnespējas.

EK preses pārstāve Annika Breitharta preses konferencē Briselē arī norādīja, ka Grieķija ir piekritusi budžeta mērķiem 2015. gadam, bet pēc tam retoriski jautāja , "cik uzticamas ir [Grieķijas] apņemšanās", lai tos sasniegtu.

"Tā nav vienvirziena iela," teica Breitharta pēc tam, kad informēja, ka ES un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevēji ir veikuši "lielu piekāpšanos" Grieķijas kreisi noskaņotajai valdībai.

Viņa piebilda, ka "piekāpšanās.., kas veiktas, un elastība, kas ir izrādīta, jau ir pietiekami būtiskas".

Sarunas starp Grieķiju un starptautiskajiem aizdevējiem svētdien noslēdzās bez vienošanās, pietuvinot Grieķiju maksātnespējai un iespējamai haotiskai aiziešanai no eiro zonas.

Visas puses vienojās, ka sarunas ir pēdējā iespēja Grieķijai panākt, ka līdz mēneša beigām ta saņem pēdējo maksājumu no starptautiskās aizdevuma programmas 7,2 miljardu eiro apmērā apmaiņā pret stingrām reformām, kurām premjerministrs Aleksis Ciprs spītīgi atsakās piekrist.

"Institūciju ierosinātā pakete ir būtiska. Tā ir līdzsvarota un ir pilnībā ekonomiski saprātīga," teica Breitharta.

"Ierosinājumi atbilst Grieķijas tautas, Grieķijas valdības, kā arī pārējo 18 [eiro zonas] dalībvalstu, kas arī ir demokrātiski atbildīgas, vajadzībām," viņa paskaidroja.

Centrālais jautājums, par kuru pusēm nesakrīt viedoklis, ir Grieķijas budžeta stāvoklis, par kuru valda lielas bažas, ka Grieķija atkal tā tērē vairāk valsts naudas nekā saņem.

Tomēr ES un SVF prasa, lai primārā budžeta, kas neietver valsts parāda apkalpošanas izmaksas, pārpalikuma mērķis šim gadam būtu 1% no iekšzemes kopprodukta.

"Grieķijas varas iestādes piekrita šim mērķim, jautājums ir par to, cik uzticamas ir saistības, lai to sasniegtu," sacīja Breitharta.

Vienlaikus Madridē Spānijas ārlietu ministrs Hosē Manuels Garsija-Margaljo teica, ka Grieķijai ir "reāls risks" atstāt eiro zonu.

"Tas nebūtu labi Eiropai, un tas, protams, būtu ļoti slikti Grieķijas iedzīvotājiem," sacīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!