Foto: Shutterstock

Eiropas Parlaments (EP) plenārsesijā Strasbūrā otrdien atbalstīja Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē panākto vienošanos starp EP, Eiropas Komisiju (EK) un Padomi par mobilo sakaru viesabonēšanas tarifu atcelšanu visā ES no 2017. gada 15. jūnija, informē EP deputāta Krišjāņa Kariņa (V) palīdze Ieva Zīberga.

Kariņš norādīja, ka EP atbalstītā regula par mobilo sakaru viesabonēšanas tarifu atcelšanu ir nozīmīgs solis vienota digitālā tirgus izveidei Eiropā, kas stiprinās gan ES konkurētspēju, gan nodrošinās patērētājiem zemākas cenas, gan uzņēmējiem jaunas iespējas.

Tāpat Kariņš, kurš darbojas Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā, skaidroja, ka šodienas balsojums nozīmē, ka, sākot jau no 2016. gada 30. aprīļa, būtiski samazināsies mobilo sakaru tarifi, ceļojot ES, kas atsevišķos gadījumos varētu būt pat līdz četrām reizēm. Regula paredz, ka šī pārejas perioda laikā iedzīvotājiem būtu jāmaksā vietējais tarifs plus neliela piemaksa, kas nedrīkstēs pārsniegt pašreiz noteiktās maksimālās vairumtirdzniecības cenas.

Savukārt no 2017. gada 15. jūnija, ceļojot ES, par telefona zvaniem, īsziņām un datu lietošanu ikviens ES iedzīvotājs maksātu savu mājas tarifu bez papildu viesabonēšanas izmaksām. Regulā tiek ieļauts arī "taisnīgas lietošanas princips", kas ietver periodisku ceļošanu, nevis cilvēkus, kuri pastāvīgi dzīvo ārzemēs.

Šī principa pielāgošana novērsīs ļaunprātīgu viesabonēšanas režīma izmantošanu un aizsargās industriju, ļaujot tai strādāt bez zaudējumiem un neceļot vietējos tarifus. Tāpat regula paredz vienotus tīkla neitralitātes standartus ES, kas nodrošinātu godīgu konkurenci visiem tirgus dalībniekiem.

Pēc EP sniegtās informācijas, pašlaik viesabonēšanas tarifs par vienu sarunas minūti ir 0,19 eiro, kas līdz ar pārejas periodu samazināsies līdz 0,05 eiro, maksa par vienu īsziņu saruks no 0,06 eiro līdz 0,02 eiro, bet maksa par vienu datu megabitu - no 0,20 eiro līdz 0,05 eiro. Līdz ar pilnīgu viesabonēšanas atcelšanu jāmaksā būs tikai tik, cik pašlaik par pakalpojumu tiek maksāts mītnes zemes operatoram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!