Foto: DELFI

Latvijas finanšu un kapitāla tirgus dalībniekus neietekmēs Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Baltkrieviju, jo Baltkrievijas rezidenti nav ieguldījuši līdzekļus Latvijas finanšu sektora uzņēmumu kapitālā, informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Ieva Upleja.

Baltkrievijas rezidentiem nav būtiskas līdzdalības (virs 10% no kapitāla) Latvijas finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku kapitālā. Tāpat Latvijas banku sektorā arī nav mazākuma akcionāru (zem 10%) no Baltkrievijas, informēja Upleja.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības ārlietu ministri piektdien Briselē vienojušies par jaunām sankcijām pret Baltkrieviju un Sīriju.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka "melnajā sarakstam" pievienoti 12 cilvēki, starp tiem ir divi uzņēmēji - Jurijs Čižs un Anatolijs Tarnavskis. "Melnajā sarakstā" paliek arī Vladimirs Peftijevs, kurš tajā jau tika iekļauts pērn. Pārējie sarakstā iekļautie ir tiesneši, prokurori, izmeklētāji un tiesībsaizsargājošo iestāžu darbinieki, kas bija iesaistīti represijās pret politiski ieslodzītajiem Baltkrievijā.

Ekonomiskas sankcijas noteiktas arī pret 30 Baltkrievijas uzņēmumiem. Ar Latviju saistītie Peftijeva un Tarnavska uzņēmumi sarakstā nav iekļauti. Mūsu valsti skars vien Čiža vadītā "Triple" iekļaušana šajā sarakstā.

Laikraksts "Diena" iepriekš vēstīja, ka Latvijā ar Čiža vārdu saistīti vienīgi uzņēmumi "Latgales Alus D" un "Mamas D". Abi pieder "Neonaftai", caur kuru Čizs kontrolē savus aktīvus Latvijā, un atrodas Daugavpilī. Pēdējais ir viens no Latvijas biodegvielas ražotājiem. "Neonafta Kopuzņēmums" ietilpst naftas un gāzes holdingā "Triple".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!