Foto: LETA

"Nevar noliegt, ka neliela ietekme ir arī saistībā pāreju uz eiro valūtu," komentējot janvāra inflācijas radītājus, otrdien žurnālistiem norādīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Jau ziņots, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2014.gada janvārī, salīdzinot ar 2013.gada janvāri, palielinājās par 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Iepriekšējos mēnešos Latvijā bija vērojama deflācija, tādēļ FM speciālistiem nācās atbildēt uz jautājumiem par to, vai eiro ieviešana sadārdzinājusi preču un pakalpojumu cenas.

"Valūtas maiņa mūsu valstī notika laikā, kad pasaulē energoresursu un pārtikas cenas samazinājās. Tas vecina cenu stabilitāti gan aizvadītājos, gan turpmākajos mēnešos, tāpēc var apliecināt, ka Latvijas pāreja uz vienoto Eiropas Savienības (ES) valūtu notika stratēģiski pareizajā laikā, neatstājot būtisku ietekmi uz inflāciju," sacīja Finanšu ministrs Andris Vilks.

Tomēr arī nevarot noliegt, ka neliela ietekme uz inflāciju ir vērojamā arī saistībā ar pāreju uz eiro valūtu. Pēc FM prognozes, kopumā eiro ieviešanas ietekme gada griezumā būšot ap aptuveni 0,2 – 0,3 procentpunktiem.

Savukārt komentējot iedzīvotāju uztveri, ka produkti tomēr ir palikuši dārgāki, socioloģe un pētījumu aģentūras TNS valdes locekle Ilva Pudele žurnālistiem norādīja, ka šī uztvere esot skaidrojama arī ar naudas nozīmes uztveri, kas, līdz ar eiro ieviešanu, valsts iedzīvotājiem tikai veidojas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!