Foto: LETA

Iestājoties eirozonā, Latvijā izrāda solidaritāti un iedrošina pārējās bloka valstis, tā 12.septembrī Lielajā Ģildē notiekošajā "Latvijas eiro konferencē", norādīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

"Latvijas pievienošanās eiro ir pilnīgi loģiska un ļoti dabiska, mēs nedzīvojām pagātnē", uzsvēra ministrs.

Kā vienu no lielākajām šī brīža eirozonas problēmām Vilks minēja fiskālās disciplīnas trūkumu. "Daudzām valstīm ir problēmas ievērot vienotus noteikumus, kas ļoti traucē izaugsmei. Mums ir jāstrādā pēc vieniem noteikumiem. Mēs, Latvija, rādīsim piemēru, pildīsim fiskālo disciplīnu, tādējādi izrādot solidaritāti un iedrošinot arī pārējās valstis," minēja finanšu ministrs.

Savukārt Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvics uzsvēra, ka Latvija un Latvijas Banka ir gatava dot savu ieguldījumu eirozonas attīstībā.

"Eiro ieviešana Latvijā nav tikai tikšana pie jaunas valūtas. Pievienošanās eirozonai nozīmē arī pilnīgu līdzdalību ekonomiskajā un monetārajā savienībā. Tas nozīmē dziļu un neatsaucamu Latvijas integrāciju Eiropā - ne tikai ekonomisko integrāciju, bet arī ciešu politisko integrāciju," norādīja Rimšēvics.

"Eiro ir uzticama un plaši izmantota valūta, un tā sniegs Latvijas mazajai un atvērtajai ekonomikai stabilitāti, ko grūti nodrošināt mazai, neatkarīgai valūtai. Eiropas vienotās valūtas ieviešana Latvijā sekmēs ārējo tirdzniecību, veicinās investīcijas, tādējādi radot jaunas darba vietas un stimulējot ekonomisko izaugsmi", norādīja LB prezidents.

Viņš arī atkārtoja jau vairāk kārt sacīto, ka eiro nav brīnumnūjiņa, - "eiro tikai sniedz bāzi tālākām strukturālajām reformām, kas Latvijas ekonomikai joprojām ir nepieciešamas."

Rimšēvičs arī atzina, ka pilnvērtīga iesaistīšanās Eiropas ekonomiskajā un monetārajā savienībā ir arī nopietna atbildība. "Latvijas Banka kļūs par aktīvu un atbildīgu Eiro sistēmas dalībnieci un sniegs savu ieguldījumu kopīgo mērķu sasniegšanai," uzsvēra Rimšēvičs.

Vilks ceturtdien teica runu Lielajā Ģildē Latvijas Bankas (LB), Eiropas Centrālās bankas (ECB), Eiropas Komisijas (EK) un Latvijas Finanšu ministrijas (FM) kopīgi organizētajā Latvijas eiro konferencē, uz kuru ieradušies vairāki starptautiski pazīstami politikas pētnieki, valsts amatpersonas un Latvijas bankas vadība, kā arī EK viceprezidents Oli Rēns un ECB prezidents Mario Dragi.

"2014.gada 1.janvārī Latvija kļūs par eiro zonas 18. dalībvalsti. Tādējādi, uzmanības lokā arvien vairāk ienākot Eiropas perspektīvai un palielinoties ietekmei Eiropas politikas ietvara veidošanā, augs arī līdzatbildība par vienoto politiku. Atzīmējot šo virzību un eiro zonas ekonomiskajā pārvaldībā sasniegto, kā arī lai izvērtētu turpmākos sarežģītos uzdevumus un to labākos risinājumus tiek rīkota konfrence", Latvijas eiro konferences organizēšanu skaidro LB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!