Foto: LETA

Maksātnespējas likumā steidzami āveic grozījumi, izslēdzot normu par maksātnespējas administratoru-zvērinātu advokātu pielīdzināšanu valsts amatpersonām, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (LZAP) pārstāvji.

"Tiesiskā un demokrātiskā valstī ir absolūti nepieņemami deklarēt informāciju par klientiem, kas vērsušies pie advokāta pēc juridiskās palīdzības un aizsardzības," norāda LZAP padomes loceklis Andris Rukmanis.

LZAP izbrīna Saeimas paustais, ka advokāta profesionālās darbības un viņa klientu konfidencialitāti nodrošinās klientu datu nepubliskošana. Konfidenciālie klientu dati nav ne tikai publiskojami, bet vispār nododami trešajām personām, skaidro Rukmanis.

LZAP vērtējumā pērnā gada oktobrī pieļautā kļūda - veiktie grozījumi Maksātnespējas likumā, pielīdzinot administratorus valsts amatpersonām - ir steidzami jālabo, pirms iestājušās neatgriezeniskas sekas, proti, no maksātnespējas procesa administratoru rindām tiks izslēgti zvērināti advokāti.

Pēc Rukmaņa teiktā, Saeimas vēlme ierobežot zvērinātu advokātu darbību, liedzot praktizēt maksātnespējas jomā, kas ir Eiropā un pasaulē vispārpieņemta prakse, nav saprotama. "Ar šādiem līdzekļiem netiek risināti maksātnespējas problēmu cēloņi," viņš piebilst.

Padome pauž nožēlu par Saeimas deputātu neieklausīšanos advokātu viedoklī un neizpratni par valsts amatpersonas statusa nesavienojamību ar zvērināta advokāta darbības pamatprincipiem.

LZAP jau iepriekš solīja, ka izmantos Eiropas un starptautisko advokātu organizāciju palīdzību, lai risinātu jautājumu saistībā ar valsts amatpersonas statusa noteikšanu zvērinātiem advokātiem, kas praktizē maksātnespējas jomā Latvijā.

LZAP nolēmusi vērsties Eiropas Advokātu un juristu biedrību padomē (Council of Bar and Law Societies of Europe; CCBE), kas apvieno visu Eiropas Savienības valstu, Norvēģijas, Lihtenšteinas, Islandes un Šveices profesionālās organizācijas, lai lūgtu padomes viedokli par Latvijā plānotajām pārmaiņām zvērinātu advokātu statusa regulējumā.

Tāpat LZAP neizslēdz iespēju vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā, jo advokāta konfidencialitātes garantēšana primāri ir saistīta ar klienta interešu nodrošināšanu, tātad viņa cilvēktiesību ievērošanu.

Saskaņā ar Ziemeļvalstu-Baltijas valstu advokatūru vadītāju konferencē pieņemto rezolūciju personas, kura veic advokāta profesionālo darbību, pielīdzināšana valsts amatpersonai ir rupjš starptautisko cilvēktiesību, konstitucionālo tiesību un Eiropas Savienības advokāta profesijas pamatprincipu hartas pārkāpums, jo valsts amatpersonas statuss saskaņā ar likumu uzliek par pienākumu advokātam pildīt un ievērot valstiskus pienākumus, kuri nav savienojami ar advokāta profesijas neatkarību un konfidencialitāti.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien noraidīja priekšlikumu, kas varētu atlikt valsts amatpersonas statusa piemērošanu maksātnespējas administratoriem.

Pašlaik paredzēts, ka maksātnespējas procesa administratori ir pielīdzināmi valsts amatpersonām no nākamā gada 1. janvāra. Savukārt deputāts Kārlis Seržants (ZZS) likuma grozījumu galīgajam lasījumam iesniedzis priekšlikumu noteikt, ka šī norma stājas spēkā ar īpašu likumu, taču viņa priekšlikums neguva deputātu vairākuma atbalstu.

Galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" nosaka, ka uz maksātnespējas administratoriem attieksies vispārējie amata savienošanas ierobežojumi, tostarp, amatpersona savu amatu varēs savienot arī ar saimniecisko darbību kā individuālais komersants vai pašnodarbinātā persona, pavēstīja Saeimas Preses dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!