Foto: LETA
Latvijas Zvērinātu advokātu padome (ZAP) izmantos Eiropas un starptautisko advokātu organizāciju palīdzību, lai risinātu jautājumu saistībā ar valsts amatpersonas statusa noteikšanu zvērinātiem advokātiem, kas praktizē maksātnespējas jomā Latvijā.

Savukārt Saeimai neuzklausot ZAP un tās ārvalstu kolēģu iebildumus, kas pamatojas uz starptautiski akceptētām tiesību normām un principiem, ZAP turpinās meklēt ceļus šā jautājuma risināšanai starptautiskā līmenī, neizslēdzot iespēju vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā, portāls "Delfi" uzzināja ZAP.

ZAP nolēmusi vērsties Eiropas Advokatūru un juristu biedrību padomē (CCBE), kas apvieno visu Eiropas Savienības valstu, Norvēģijas, Lihtenšteinas, Islandes un Šveices profesionālās organizācijas, lai lūgtu padomes viedokli par Latvijā plānotajām pārmaiņām zvērinātu advokātu statusa regulējumā.

Ceturtdien, 2015.gada 10.septembrī, Saeimā plānots lemt par grozījumiem likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", kas paredz, ka no 2016. gada 1. janvāra zvērinātam advokātam, kas praktizē kā maksātnespējas procesa administrators, valsts amatpersonas deklarācijā būs jānorāda ne tikai tā informācija, kas saistīta ar maksātnespējas procesa administratora pienākumu veikšanu, bet jānorāda arī visa informācija par personām, kuras pie advokāta vērsušās pēc juridiskās palīdzības un aizsardzības.

"Saeimai neatbalstot Latvijas Zvērinātu advokātu padomes aicinājumu, mēs neatkāpsimies, bet turpināsim meklēt ceļus starptautiskā līmenī, kā nepieļaut zvērinātu advokātu pakļaušanu valsts amatpersonas statusam. Iesaistot starptautiskās advokātu profesionālās organizācijas, neizslēdzam iespēju vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā, jo advokāta konfidencialitātes garantēšana primāri ir saistīta ar klienta interešu nodrošināšanu, tātad viņa cilvēktiesību ievērošanu," uzsver ZAP priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska.

Ziemeļvalstu - Baltijas valstu advokatūru vadītāju konference jau 2015.gada 4.septembrī pieņēma rezolūciju, kurā uzsvērts, ka personas, kura veic advokāta profesionālo darbību, pielīdzināšana valsts amatpersonai ir rupjš starptautisko cilvēktiesību, konstitucionālo tiesību un Eiropas Savienības advokāta profesijas pamatprincipu hartas pārkāpums, jo valsts amatpersonas statuss saskaņā ar likumu uzliek par pienākumu advokātam pildīt un ievērot valstiskus pienākumus, kuri nav savienojami ar advokāta profesijas neatkarību un konfidencialitāti.

Saeima iepriekš atbalstīja priekšlikumu grozījumiem iepriekšminētajā likumā, kas paredzēja uz pusgadu atlikt normu par valsts amatpersonas statusu maksātnespējas administratoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!