Foto: F64

Norma valsts amatpersonas statusa piemērošanai maksātnespējas administratoriem aizvien nav sagatavota, bet Tieslietu ministrija (TM) izliekas neredzam kārtējo juridisko brāķi, norāda Zvērinātu advokātu padome.

Advokāti izvērtējuši esošo situāciju saistībā ar valsts amatpersonas statusa noteikšanu un ieviešanu maksātnespējas procesa administratoriem no šā gada 1.jūlija, un secinājuši, ka norma ir nesagatavota un nav pieņemti tās ieviešanai nepieciešamie normatīvie akti.

"Šajā situācijā Zvērinātu advokātu padome uzskata, ka TM rīcība ir bezatbildīga, izliekoties neredzam kārtējo juridisko brāķi un mēģinot uzspiest šādas normas ieviešanu nereālā termiņā," norāda advokāti.

"Zvērinātu advokātu padomi izbrīna TM bezatbildīgā rīcība, aicinot Saeimas deputātus lemt par tiesību normas spēkā stāšanos 1.jūlijā, kaut gan vēl šobrīd tās ieviešanai nav nedz pieņemti atbilstoši grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu amatpersonu darbībā", nedz izstrādāti un valdībā apstiprināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos par kārtību, kādā aizpildāmas, iesniedzamas, reģistrējamas un glabājamas valsts amatpersonu deklarācijas un aizpildāmi un iesniedzami valsts amatpersonu saraksti," skaidro Zvērinātu advokātu padomes loceklis Andris Rukmanis.

Jānorāda, ka Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija 12.maijā nolēma normu par amatpersonas statusa noteikšanu maksātnespējas procesa administratoriem ieviest pusgadu vēlāk - no 2016.gada 1.janvāra.

Savukārt Finanšu ministrija un Valsts ieņēmumu dienests norādījuši, ka bez attiecīgu valdības noteikumu izstrādes nav iespējams sākt darbu pie normas iedzīvināšanas, piemēram, izstrādāt attiecīgas izmaiņas elektroniskās deklarēšanās sistēmā, norāda padome.

Pēc Rukmaņa teiktā, TM ierēdņi arvien nav iedziļinājušies problēmas būtībā un cenšas panākt juridiska brāķa spēkā stāšanos. "Ja ministrija patiešām vēlētos efektīvu maksātnespējas nozares jautājumu sakārtošanu, tā noteikti ieklausītos Valsts kontroles rekomendācijās, taču patlaban diemžēl redzam tieši pretēju rīcību," viņš uzsver.

Valsts amatpersonas statusa piemērošana maksātnespējas procesa administratoriem, tostarp lielam skaitam advokātu, kuri vienlaikus praktizē maksātnespējas jomā, nav atbalstāma arī pēc būtības, jo nekādā veidā nerisinās maksātnespējas nozares problēmas, piebilst Rukmanis.

Jau vēstīts, ka sākotnēji grozījumi Maksātnespējas likumā paredzēja, ka maksātnespējas administratori no 2015.gada 1.janvāra tiks pielīdzināti valsts amatpersonām. Vēlāk izmaiņas tika atliktas līdz 1.jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!