Foto: F64

Gadatirgos nopērkamā tumši kūpinātā gaļa jau tagad pārsniedz pieļaujamās kancerogēno vielu normas, intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" pieļāva zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Gan tagad, gan vēl pirms Dūklava stāšanās amatā tikušas meklētas iespējas rast risinājumu draudošajām grūtībām ar Latvijas ražotāju kūpinājumu atbilstību Eiropas Savienības normām.

Zemkopības ministrijas pārstāvji tikušies ar gaļas nozares rūpniekiem, kas veic kūpināšanu. Viņi rīkojoties ļoti aktīvi un ministrija jau sākusi sarunas ar ES. Analizēšanai ņemti daudz produktu paraugu, jo, lai panāktu ES piekāpšanos, Latvijas pozīcija zinātniski jāpamato.

Dūklavs gan norādīja, ka tādiem produktiem kā dažkārt gadatirgos nopērkamiem pilnīgi melniem kūpinājumiem nepalīdzēs ne 2, ne 3 un 5 mikrogramu benzopirēna norma uz kilogramu. "Tur būs 30 un 35," viņš sacīja, norādot, ka ražotājiem būs jādomā par kādām izmaiņām savā darbā.

Šogad 1.septembrī stāsies spēkā jaunas prasības kūpinātas gaļas un zivju ražošanā un saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu tiks piemērota jauna benzopirēna norma attiecībā uz kūpinātu gaļu un tās produktiem, kā arī kūpinātām zivīm un kūpinātiem zivju produktiem. Izņēmums būs šprotes, kurām benzopirēna normas paliks iepriekšējā līmenī.

Atļautā benzopirēna norma kilogramā produkcijas tiks samazināta no pieciem līdz diviem mikrogramiem, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa kilogramā produkcijas tiks samazināta no 30 līdz 12 mikrogramiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!