Foto: DELFI

Eiropas Komisija (EK) ir pieņēmusi lēmumu par jaunu Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbības programmu ("Interreg"), kuras apmērs būs 65 miljoni eiro, no kuriem 55 miljoni eiro tiks piešķirti no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAB), paziņoja EK preses dienests.

Eiropas Savienības (ES) reģionālās politikas komisāre Korina Krecu norādīja, ka ""Interreg" programmas ir taustāms piemērs tam, kā ES darbojas savu iedzīvotāju labā, risinot kopīgus izaicinājumus un izmantojot kopīgo potenciālu. Pieņemtā programma nozīmē, ka ap Latvijas un Lietuvas robežu esošie reģioni tagad var pastiprināt savu integrāciju".

Programma ir saistīta ar visnozīmīgākajiem pārrobežu izaicinājumiem, kas saistīti ar stratēģijas "Europe 2020" mērķu sasniegšanu, Latvijas dienvidu un Lietuvas ziemeļu reģionos. ES investīcijas orientētas uz vides saglabāšanu, nodarbinātības veicināšanu un pārrobežu darbaspēka mobilitāti, kā arī sociālās iekļaušanas veicināšanu. Tāpat programmas mērķis ir uzlabot sabiedrisko pakalpojumu efektivitāti.

Programma veicinās arī ES stratēģijas Baltijas jūras reģionam īstenošanu.

"Interreg" programma attiecas uz arī Kurzemi, Latgali un Zemgali Latvijā, kā arī Kauņas, Klaipēdas, Panevežas, Šauļu, Telšu un Utenas apriņķiem Lietuvā.

Programmai ir četras prioritātes: vides tīrībai un saglabāšanai atvēlēti 14 miljoni eiro, darbaspēka mobilitātei un nodarbinātībai - 18,1 miljons eiro, sociālajai iekļaušanai - 10,3 miljoni eiro, iedarbīgiem sabiedriskajiem pakalpojumiem un pārvaldei - 9,3 miljoni eiro. Vēl papildu 3,3 miljoni eiro piešķirti programmas tehniskajai apkalpošanai.

Par projektu Latvijā atbildīga ir Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!