Foto: Publicitātes foto

Valsts Privatizācijas aģentūras personā pārdošanā izlikusi ekskluzīvu dzīvokli Vecrīgā, Teātra ielā 12. Četru istabu dzīvokļa izsoles sākumcena būs 244 600 eiro.

Dzīvokļa platība ir 130 kvadrātmetri un valsts īpašumā tas nonācis pēc tiesvedības, par kuru plašāk gan nekas oficiāli nav zināms. Kā portālam "Delfi" sacīja Privatizācijas aģentūrā (PA), ar personu, kas patvarīgi aizņēma telpas, panākta vienošanās par telpu atbrīvošanu.

"Ar valdības rīkojumu PA pērn tika uzdots nostiprināt zemesgrāmatā uz valsts vārda Ekonomikas ministrijas personā īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu un pārdot to izsolē. Gatavojot dzīvokli pārdošanai, tika konstatēts, ka tas ir patvarīgi aizņemts, tāpēc PA veica nepieciešamās darbības, lai dzīvokļa īpašumu atbrīvotu, un to varētu pārdot bez apgrūtinājumiem," skaidro PA pārstāvis Guntis Kārkliņš.

Viņš norāda, ka šī ir unikāla iespēja mājā Teātra ielā 12 iegādāties valstij piederošu dzīvokli, jo tas ir vienīgais dzīvoklis, kas valstij šajā mājā pieder. Māja atrodas Vecrīgā, Teātra ielā posmā starp Riharda Vāgnera ielu un Vaļņu ielu, dzīvoklis ir mājas 5. stāvā.

Skandālu apvīta ēka

Mediju arhīvi liecina, ka šī ēka Teātra ielā 12 kādreiz dēvēta par "Mottes ēku" – par godu bijušajam Valsts nekustamo īpašumu aģentūras (VNĪA) vadītājam Jānim Mottem, kura vadītā iestāde 90. gadu beigās šajā ēkā izmitināja vairākas tā laika politiskās prominences, piesaistot tiesībsargājošo iestāžu interesi.

Dzīvokļus ēkā ieguva arī vairākas VNĪA amatpersonas, piemēram, departamenta direktors Māris Teko, liecina LETA arhīvs. 2005. gada vasarā Augstākās tiesas Senāts atzina par pamatotu tiesas spriedumu, ar kuru apmierināta Ģenerālprokuratūras prasība par Alda Teko un viņa brāļa Māra bijušās sievas Lindas Teko izlikšanu no dzīvokļa Rīgā, Teātra ielā 12.

Vēl viena skaļa lieta, kas saistīta ar šo ēku, ir kādreizējā Saeimas priekšsēdētāja biedra un apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK vadītāja Jāņa Straumes četru istabu dzīvoklis. Straume šo dzīvokli ieguva bēdīgi slavenās Mottes dzīvokļu lietas ietvaros: 90. gadu otrajā pusē, iestājies tolaik Mottes vadītās Valsts nekustamā īpašuma aģentūras izveidotajā "dzīvokļu rindā", viņš atbilstoši vēlāk par nelikumīgu atzītajam aģentūras radītajam nolikumam 131,8 kvadrātmetrus lielu četristabu dzīvokli saņēma lietošanā ar tiesībām vēlāk to privatizēt par sertifikātiem.

Pēc valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas datiem, Straume šīs tiesības arī izmantoja, un 2003. gada 25. novembrī šis dzīvoklis, kura oficiālais novērtējums pat 90. gadu beigās bija 18 000-24 000 latu, viņa īpašumā nonāca par 7236 latiem. Savukārt nepilnu gadu vēlāk amatpersona to pārdeva, oficiāli saņemot tikai dzīvokļa kadastrālajai vērtībai atbilstošu summu - 17 062 latus, rakstīja "Neatkarīgā Rīta avīze".

Par to, ka uzrādītā summa ir fiktīva, licis domāt fakts, ka Vents Balodis - Straumes partijas biedrs un kaimiņš Teātra ielas 12. namā - savu nedaudz mazāko 111,4 kvadrātmetrus plašo dzīvokli pirms gada pārdevis par būtiski lielāku summu - vairāk nekā 100 000 latu, norādīja laikraksts.

Motte un bijušie aģentūras valdes locekļi tika apsūdzēti dienesta pilnvaru pārsniegšanā. Vēlāk gan pirmā tiesu instance, gan arī Rīgas apgabaltiesa apsūdzētos attaisnoja un nu viņiem labvēlīgais spriedums ir stājies spēkā. Savukārt 2013. gada vasarā tiesa lēma, ka valstij būs jāmaksā Mottem 2000 latu morālā kompensācija par nepamatotām apsūdzībām 'dzīvokļu lietā'

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!