Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzskata, ka Latvijas politiķiem un amatpersonām nepieciešams aktīvāk aizstāvēt Latvijas intereses dažādu lēmumu pieņemšanā, tajā skaitā Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Prezidents intervijā, runājot par Latvijas diplomātijas iesaisti ārpolitikas jautājumu risināšanā, norādīja, ka, tikai aizstāvot savu pozīciju, nacionālās intereses, ir iespējams panākt pozitīvus risinājumus. "Latvijas valstij ir vēl pietiekami lielas iespējas uzlabot savu interešu aizstāvību Briselē. Mums, piemēram, ir jāmācās no citām valstīm būt uzstājīgākiem savās prasībās," uzskata prezidents, par piemēru minot ekonomisko sankciju rezultātā radušos zaudējumus mūsu uzņēmējiem.

"Diemžēl mēs esam ierauti šajā mutulī, lai gan neviena ES valsts pie tā nav vainīga. Jāsaka, mēs no ekonomiskajām sankcijām ciešam zaudējumus, mums cieš vairākas nozares, tādēļ ir jārod līdzsvarojošie un sabalansējošie mehānismi, arī finansiālie, lai vismaz īstermiņā mūsu uzņēmumi varētu pārdzīvot situāciju, lai tie nenogrimtu un nebankrotētu," sacīja prezidents. Vienlaikus viņš norādīja, ka mums jābūt solidāriem ar citām valstīm, jo ne vienmēr mēs varam būt prasošie. "Mums ir jābūt arī izpratnei par pārējām valstīm, jo katrai ir savas vajadzības, ko tās mēģina iniciēt ES," uzskata Vējonis.

Jau vēstīts, ka Maskavas pārtikas produktu eksporta aizliegums, kas tika ieviests 2014. gada augustā, aptver augļus, dārzeņus, gaļu, svaigas un konservētas zivis, putnu gaļu un piena produktus.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 50 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!