Foto: Publicitātes foto
Neraugoties uz Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un autotirgotāju iebildumiem, no nākamā gada 1.janvāra Latvijā plānots aizliegt atskaitīt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) priekšnodokli par tā dēvētajām luksusa klases automašīnām. Iespējams, šis ierobežojums tomēr gan netiks attiecināts uz tā dēvētajiem elektromobiļiem.

Saskaņā ar valdības otrdien akceptētajiem PVN likuma grozījumiem, ko Saeima skatīs 2014.gada budžetu pavadošajos likumprojektos, no nākamā gada PVN priekšnodokli par luksusa klases automašīnām varēs atskaitīt tikai tad, ja lepnais spēkrats iegādāts komercdarbībai un attiecīgi deklarēts Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

Dzirdīgas ausis valdībā neatrada arī LTRK aicinājumi mainīt luksusa automašīnu definīciju, jo patlaban par luksusa klases limuzīnu uzskatāma ikviena automašīna, kuras vērtība, ieskaitot PVN, pārsniedz 30 000 latu.

Tomēr, ņemot vērā premjera Valda Dombrovska (V) uzdoto, Finanšu ministrijai būs jāizvērtē iespējas jaunos PVN priekšnodokļa atskaitīšanas ierobežojumus neattiecināt uz tā dēvētajiem elektromobiļiem, tas ir, automašīnām, kuru darbināšanai tiek izmantota nevis fosilā degviela, bet gan elektrība.

Dombrovskis uzskata, ka šādi, proti, atļaujot izmantot priekšnodokļa atskaitīšanas tiesības par elektromobiļiem, kas parasti ir dārgāki par spēkratiem ar benzīna vai dīzeļdzinējiem, valsts atbalstītu videi draudzīgāku automašīnu izmantošanu.

Jau ziņots, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera prognozē, ka Finanšu ministrijas iecerētās izmaiņas likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" (PVN) veicinās dārgu Latvijas uzņēmējiem piederošu automašīnu reģistrāciju Lietuvā un Igaunijā.

"Nosakot, ka par luksus auto uzskatāms ikviens spēkrats, kura vērtība ieskaitot PVN pārsniedz 30 000 latu, neļaujot ar šīs kategorijas auto iegādi un ekspluatāciju saistītos izdevumus uzņēmumiem norakstīt saimnieciskās darbības izdevumos Latvija kaimiņvalstīm ik gadu uzdāvinām miljonus," uzsvērusi LTRK viceprezidente, nodokļu un nodevu eksperte Lienīte Caune.

LTRK ieskatā, 2007.gadā noteiktais luksusa klases automašīnu cenu slieksnis ir par zemu un būtu jāpaaugstina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!