Foto: DELFI

Pretēji valdības solījumam apkarot nabadzību, no janvāra tiks samazināts garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsts, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Līdz šim bērniem pabalsts bija 45 lati, pieaugušajiem – 40 latu. No janvāra pabalstu visiem samazinās uz 35 latiem.

Lēmumu pabalstu samazināt bez plašākas apspriešanas un nebalstoties uz nekādiem pētījumiem 8.novembrī pieņēma valsts sekretāru sanāksmē, bet par to visdrīzākajā laikā lems valdība.

Pabalsts pienākas tiem, kam mēnesī izdzīvošanai sanāk mazāk par 40 latiem. Ja ienākumi ir zem šī sliekšņa, starpību līdz šim uz pusēm piemaksāja pašvaldība un valsts. Pagājušā gadā GMI pabalstu saņēma 121 800 cilvēku. Šis pabalsts visvajadzīgākais ir Latgales iedzīvotājiem. Dramatiski daudz trūcīgo iedzīvotāju ir Rēzeknes novadā – oktobrī pabalstu pieprasīja 3043 cilvēki. Mēnesī Rēzeknē šim mērķim tērē 80 781 latus– gadā tas ir miljons, norāda raidījums.

Dokuments par pabalsta samazinājumu Labklājības ministrijā tapis steigā. Ierasti tik nopietnas izmaiņas, īpaši kas skar lielu iedzīvotāju skaitu, apspriež, pēta un analizē. Šoreiz konsultācijas nav notikušas, jo labklājības ministrija gaida Pasaules bankas pētījumu, kas būs gatavs kaut kad nākamgad. Kāpēc tikmēr pretēji solījumiem GMI samazina, netiek izskaidrots, ziņo "Nekā personīga", bet var noprast, ka tā valdība cer piespiest maznodrošinātos meklēt darbu.

Pabalstu saņem arī bezdarbnieki, cilvēki ar veselības problēmām, arī invalīdi, un tādi, kuriem ar algu nepietiek, lai uzturētu savu ģimeni. Ministrija secina, ka pašas plānotais samazinājums var apdraudēt pat cilvēku veselību.

Labklājības ministrija lēmumu pabalstu griezt pamato ar pašvaldību spiedienu. Pirms diviem mēnešiem Pašvaldību savienības domes sēdē, kurā klāt bijusi labklājības ministre Ilze Viņķele un premjers Valdis Dombrovskis, ministri ar pašvaldībām strīdējušies ko darīt ar GMI. Valdība līdzfinansēt pabalstu no jaunā gada atteicās un lika to pārņemt pašvaldībām. Tās savukārt bez valsts atbalsta vienas GMI maksāt atteicās. Kompromisu - pabalstu samazināt - ierosināja labklājības ministrija, bet pašvaldības piekrita. Savukārt pašvaldības pārstāvji norāda, ka spiedienu izdarījusi valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!