Foto: F64
Gatavojot valsts budžetu 2. lasījumam, tajā pašvaldību autoceļu finansēšanai papildus tiks paredzēti 7 miljoni eiro, turklāt vietvarām noteiktais aizņēmumu limits tiks palielināts par 10 miljoniem eiro.

To, tiekoties ar opozīcijā esošo ZZS, trešdien opozīcijā esošajam politiskajam spēkam ir apsolījis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V). Sarunās ar opozicionāriem, kuri pagājušajā nedēļā atbalstīja arī valdības sagatavotā 2014.gada valsts budžeta pieņemšanu pirmajā lasījumā, piedalījās arī finanšu ministrs Andris Vilks (V), vadošie Finanšu ministrijas ierēdņi un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

Pēc premjera solījumu uzklausīšanas ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis vēl nesteidza apliecināt, ka ZZS balsos arī par budžeta pieņemšanu galīgajā lasījumā. Tomēr viņš īpaši atzīmēja, ka ar Dombrovski izveidojies dialogs un solījumi vairāk atbalstīt pašvaldības esot solis pareizajā virzienā.

Par apņemšanos palielināt pašvaldību autoceļiem paredzēto finansējumu un pašvaldību iespējas aizņemties dažādu projektu finansēšanai, gandarīts ir arī LPS priekšsēdis Jaunsleinis. Viņš tomēr uzreiz piebilda, ka galvenais domstarpību iemesls ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu pārdale, par ko vienošanos nav izdevies panākt. Tādēļ LPS nav gatava parakstīt LPS un Ministru kabineta domstarpību un vienošanās protokolu.

Lai "sagrabinātu" 7 miljonus eiro, ko premjers jau apsolījis piešķirt pašvaldību autoceļiem, tiks meklētas iespējas vēl palielināt 2014.gada budžetā plānotos ieņēmumus. Taču daļa no līdzekļiem, visticamāk, tiks rasta, pārdalot finansējumu starp budžeta programmām, kas nozīmē, ka kādiem citiem mērķiem atvēlētā nauda tiks pārdalīta, lai izpildītu opozīcijai dotos solījumus.

No Dombrovska teiktā gan noprotams, ka par vienu no finansējuma avotiem, lai palielinātu līdzekļus pašvaldību autoceļu vajadzībām, varētu kalpot nauda, kas 2014.gada valsts budžetā atvēlēta dažādiem neparedzētiem gadījumiem. Premjers norādīja, ka šie līdzekļi bieži vien tāpat tiek novirzīti dažādu jau iepriekš paredzamu vajadzību segšanai un tad valdībai tiek pārmesta neprasme pareizi plānot budžetu.

Nākamnedēļ vairāk nekā 800 priekšlikumus, ko deputāti iesnieguši 2014.gada valsts budžetam un to pavadošajai likumprojektu paketei, vētīs valdība. Pēc tam par tiem vēl lems Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, bet Saeima budžetu galīgajā lasījumā skatīs šā gada 6. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!