Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis straujākais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums Eiropas Savienībā (ES), liecina otrdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" pārskatītie dati, kas apkopoti par 26 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2018.gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 5,1%. Aiz Latvijas seko Polija (+5%), Ungārija (+4,7%), Čehija (+4,4%), Rumānija un Malta (abās valstīs +4,2%), kā arī Igaunija (+3,8%). Lietuvas IKP, tāpat kā Bulgārijas un Slovākijas ekonomikas, šajā periodā pieaudzis par 3,6%.

Gada izteiksmē IKP pirmajā ceturksnī pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati, izņemot Dānijā, kur tas sarucis par 0,5%.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni IKP audzis par 2,3%, bet salīdzinājumā ar pērnā gada ceturto ceturksni ekonomikas izaugsme bijusi 0,3% apmērā.

Pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo triju mēnešu periodu IKP pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, izņemot Igaunijā, kur tas sarucis par 0,1%, un Rumānijā, kur tas saglabājies nemainīgs.

Straujākā ekonomikas izaugsme šajā periodā arī bijusi Latvijā, kā arī Polijā (abās valstīs +1,6%), tām seko Ungārija un Somija (abās valstīs +1,2%), Slovākija, Bulgārija un Lietuva (visās valstīs +0,9%), kā arī Grieķija, Kipra un Austrija (visās valstīs +0,8%).

Visas ES ekonomika pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2017.gadā augusi par 2,4%, bet eirozonas tautsaimniecība - par 2,5%. Salīdzinājumā ar ceturto ceturksni IKP gan ES, gan eirozonā pieaudzis par 0,4%.

Dati par Īriju un Luksemburgu nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi ir izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!