Foto: stock.xchng

Eiropas Komisijas (EK) piedāvātais atbalsts 8,5 miljonu eiro apmērā Latvijas piena ražošanas un cūkkopības nozarēm ir izsmiekls, sacīja Latvijas Piena ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ieva Alpa-Eizenberga.

Viņa pauda sašutumu par piedāvātā atbalsta mazo apmēru. "Tas ir izsmiekls, citu vārdu nav. Ņemot vērā cūkkopības un piena lopkopības milzīgos zaudējumus vairāk nekā gada laikā un līdz šim saņemto atbalstu, bija cerība, ka mēs šoreiz saņemsim stipri vairāk, kaut kādu nozīmīgu summu. Sākotnēji šur tur parādījās, ka tie [atbalsts] būtu 23 miljoni eiro, kas būtu pieņemami uz kopējā Eiropas fona," sacīja Alpa-Eizenberga.

Tāpat viņa norādīja - lai arī atbalsta sadalījums starp piensaimniekiem un cūkkopjiem pagaidām nav zināms, taču ja piena ražotāji no kopējā 8,5 miljonu eiro atbalsta saņems apmēram septiņus miljonus eiro, kas ir valdības piešķirtajam atbalstam līdzīgs apmērs, ar to pietiks, lai piensaimniecība varētu segt zaudējumus mēnesi vai pusotru mēnesi - atkarībā no pašizmaksas.

Viņš arī uzsvēra, ka EK piešķirtais atbalsta apmērs nozarei problēmas nerisinās ilgtermiņā. "Ceru, ka [zemkopības ministrs Jānis] Dūklava kungs cīnīsies, lai šo atbalstu palielinātu," sacīja Alpa-Eizenberga.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece aģentūrai BNS atzīmēja, ka iekams nav zināms atbalsta sadalījums starp cūkkopjiem un piena ražotājiem, kā arī laika periods, kādam atbalsts paredzēts, EK lēmumu nav iespējams komentēt. "Par jebkuru atbalstu mēs esam pateicīgi, bet konkrēti par kaut kādām summām vai pietiek vai nepietiek, man ir jāsaprot, kā atbalsts ir mērķēts, jo ir ļoti daudz veidi, kā sniegt šo atbalstu, tāpēc ir jāsaprot detaļas, lai varētu komentēt," sacīja Lejniece.

Vienlaikus arī viņa atzina, ka plānotais atbalsts ir samērā mazs. "Atbalsts tiešām izklausās ļoti mazs no tā, kas tika prasīts," teica Lejniece.

Jau vēstīts, ka EK otrdien Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības ministru padomes neformālajā sanāksmē Luksemburgā piedāvāja atbalstam Latvijas piena ražošanas un cūkkopības nozarēm piešķirt 8,5 miljonus eiro.

Dūklavs norādīja, ka EK piedāvājumā atbalstam piena nozarei ir ņemta vērā Baltijas īpašā situācija. "Aprēķinus komisija veica visām Eiropas Savienības 28 dalībvalstīm, izmantojot objektīvus ekonomiskus kritērijus. Šis EK priekšlikums demonstrē zināmu solidaritāti un izpratni par Krievijas sankciju rezultātā visvairāk ietekmētajām valstīm," viņš norādīja.

Kopējais finansējums tirgus krīzes risināšanai ir 500 miljoni eiro. Tostarp 420 miljoni eiro tiek sadalīti dalībvalstu starpā, par pamatu ņemot dalībvalstu piena apjomu pēdējā – 2014./2015. kvotas gadā, piena cenas starpību, salīdzinot ar ES vidējo, Krievijas embargo un sausuma ietekmi un cūkgaļas cenas samazinājumu.

Tāpat ziņots, ka ka ES lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes ārkārtas sēdē Briselē 7.septembrī EK piedāvāja priekšlikumus piena un cūkgaļas tirgus krīzes risināšanai, to īstenošanai paredzot 500 miljonu eiro. Priekšlikums paredz tādus pasākumus, lai risinātu naudas plūsmas problēmas lauksaimniekiem un stabilizētu tirgu. Finansējums 500 miljonu eiro apmērā paredzēts visām ES dalībvalstīm, no kura nozīmīgākā daļa būs paredzēta mērķētam atbalstam piena nozarē.

Savukārt Latvijas lauksaimnieki pirmdien, 7.septembrī, Briselē piedalījās vērienīgā ES piensaimnieku protesta akcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!