Foto: AFP/Scanpix

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs atzinis, ka Grieķija esot gatava "smagiem kompromisiem", kas paredz jaunu piekāpšanos starptautiskajiem aizdevējiem.

"Ja mēs nonāksim pie dzīvotspējīgas vienošanās, pat ja tas būs smags kompromiss, mēs pieņemsim izaicinājumu, jo mūsu vienīgais kritērijs ir izkļūšana no krīzes," piektdienas vakarā valdības sēdes laikā norādījis Ciprs.

Atēnas, cenšoties panākt vienošanos, kas ļautu tām izvairīties no draudošās maksātnespējas, sestdien uz Briseli nosūtījušas savu ekspertu komandu, kurai līdzi doti jauni Grieķijas piedāvājumi starptautiskajiem aizdevējiem.

Iepriekš izskanējušas ziņas, ka peiktdien Eiropas Savienības (ES) amatpersonas pirmo reizi oficiāli apspriedušas Grieķijas maksātnespējas scenāriju.

Valdību pārstāvji, kuri gatavojās nākamnedēļ paredzētajai eirozonas finanšu ministru sanāksmei, pārrunās Bratislavā secinājuši, ka Grieķijai ir trīs iespējamie scenāriji, atklājušas ES amatpersonas.

Vismazāk ticamais scenārijs ir jau nākamnedēļ panākt Grieķijas vienošanos ar kreditoriem par reformu veikšanu, kas ļautu tai līdz jūnija beigām saņemt atlikušo palīdzības programmas finansējumu - 7,2 miljardus eiro, lai veiktu parādu maksājumu Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Otrais scenārijs būtu pašreizējās Grieķijas glābšanas programmas pagarināšana. Tā noslēdzas mēneša beigās ar parāda maksājuma veikšanu SVF.

Trešais scenārijs, kuru pirmoreiz oficiāli apspriedušas ES augstākās amatpersonas, ir Grieķijas maksātnespējas iestāšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!