Foto: AP/Scanpix
Grieķijas valdība pirmdien vakarā paziņojusi, ka līdz otrdienai nespēs izmaksāt Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) 1,6 miljardus eiro lielu parādu.

Tas nozīmē, ka Grieķija kļūs par pirmo starp industriāli attīstītajām valstīm, kas nespēj laicīgi dzēst parādus SVF, atzīmē aģentūra "Deutsche Welle".

Tiek norādīts, ka Grieķija par defoltu varēja paziņot jau pirmdien, taču valsts veica 50 000 eiro lielu pārskaitījumu Eiropas Stabilitātes fondam. 

Jau ziņots, ka Vācijas kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka Grieķijas valdībai pietrūkst gatavības, lai atrastu kompromisu ar starptautiskajiem kreditoriem.

Kanclere atzīmējusi, ka Eiropas partneri piedāvājuši "ārkārtīgi dāsnu" finanšu palīdzības programmu, taču Grieķijas valdība nolēmusi svētdien, 5. jūlijā, rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem.

Savukārt Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers norādīja, ka referendums par Grieķijas un kreditoru vienošanos būs grieķu tautas izvēle par palikšanu eirozonā.

Sestdien pie Grieķijas bankomātiem veidojās garas iedzīvotāju rindas, ņemot vērā bažas, ka valstī tiks ieviesti kapitāla plūsmas kontroles pasākumu saistībā ar aizvien pieaugošo satraukumu, ka Atēnas piedzīvos Starptautiskā Valūtas fonda parādsaistību maksātnespēju.

Kā zināms, Grieķijas bankas no pirmdienas ir slēgtas līdz 6. jūlijam, kas ir nākamā diena pēc referenduma par starptautisko kreditoru priekšlikumiem, un šajā periodā bankomātos varēs izņemt līdz 60 eiro dienā.

Jau ziņots, ka eirozonas valstu finanšu ministri sestdien nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30. jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5. jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Svētdien ECB nolēma nepalielināt ārkārtas finanšu palīdzību Grieķijas bankām, bet saglabāt to esošajā līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!