Foto: AFP/Scanpix

ASV miljardieris Džordžs Soross ieteicis Vācijai uzņemties vadību eirozonas glābšanā vai arī pamest šo 17 Eiropas Savienības (ES) valstu valūtas savienību, vēsta "Financial Times".

"Vācijai vajag uzņemties atbildību pār Eiropu pēc principa izpeldam vai arī nogrimstam kopā, vai arī aiziet no eirozonas," paziņojis Soross. Pēc viņa domām, valūtas savienību vajadzētu glābt, izveidojot vienotu finanšu regulatoru, kas uzņemtos visu eirozonas valstu obligāciju saistības un arī atbalstu ekonomikas izaugsmei.

Finansists arī atzīmējis, ka pēdējais eirozonas atbildīgo amatpersonu lēmums - ka Eiropas Centrālā banka neierobežotos apjomos uzpirks parādu mākto valstu obligācijas – bijis labāks par visiem iepriekšējiem. Viņš gan piebildis, ka šis būs pagaidu risinājums.

Pazīstamais investors rosina eirozonā radīt vienotu finanšu regulatoru, kas apvienotu Eiropas antikrīzes fondu līdzekļus. Struktūra saņemtu ap 440 miljardus eiro no Eiropas Finanšu stabilitātes fonda un un ap 500 miljardus eiro no Eiropas Stabilizācijas mehānisma. Pēc tam regulators uzpirktu visu to eirozonas valstu parādus, kas pārsniegtu 60% no iekšzemes kopprodukta, un izlaistu kopējās eiro obligācijas.

Pēc Sorosa domām: ja Vācija pamestu eirozonu, parādu mākto eirozonas valstu situācija kļūtu vieglāka. Finansists uzskata, ka Berlīnes stingrā taupības politika, prasot būtiski samazināt lielo parādnieku budžeta tēriņus, tikai sadala Eiropu valstīs–kreditētājās un valstīs – aizņēmējās. Parādu sloga mazināšana Grieķijai, Itālijai Spānijai, Portugālei un Īrijai stimulētu šo valstu ekonomikas izaugsmi, domā finansists.

Ideju par tādas vienotas finanšu struktūras izveidi, kas atbrīvotu eirozonas valstis no pārāk lieliem parādiem un arī izlaistu kopīgas obligācijas, ne reizi vien ieteikuši virkne ekonomistu un politiķu. Taču pret šo priekšlikumu iebildusi ES lielākā ekonomika Vācija, kas ir viena no galvenajām Eiropas finanšu mehānismu kreditētājām. Vācija uzstājusi uz fiskālo normu izpildi, prasot samazināt budžeta izdevumus līdz pieņemamam līmenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!