Foto: DELFI
SIA "Rixport" īpašniece kompānija "Staur Eiendom" plāno īstenot 2006.gadā sākto projektu un izveidot modernu un konkurētspējīgu lidostas viesnīcu, ofisu un konferenču telpu kompleksa projektu.

Kā informēja "Rixport" sabiedrisko attiecību konsultante Sabīne Puķe, lai apliecinātu savus nolūkus turpināt iesāktā projekta attīstību, vakar Latvijā ieradās "Staur Eiendom" valdes loceklis Bernts Osthuss, kas tikās ar starptautiskās lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāju Aldi Mūrnieku un Satiksmes ministrijas vadību.

Tiekoties ar amatpersonām, "Rixport" mudināja sākt lidostas viesnīcas un konferenču centra būvniecību, taču uzņēmums šobrīd ir pilnībā atkarīgs no tā, vai lidosta izpildīs savas saistības. Plānots, ka viesnīca tiks savienota tieši ar lidostu, līdz ar to uzņēmums nevaram sākt darbu bez sadarbības ar lidostu, kas nepildot savas saistības.

Osthuss atzina, ka lidostas "Rīga" un Satiksmes ministrijas vadības attieksme bijusi vērsta uz risinājumu meklēšanu. "Mēs izteiksim priekšlikumus, kas ļaus lidostai labot pieļauto līguma pārkāpumu bez tiešām finansiālām sekām, kā arī ļaus sadarboties, lai rastu risinājumu visu iesaistīto pušu interesēs bez tālākiem tiesu darbiem. Mēs arī augstu vērtējam satiksmes ministra sacīto, ka projektu nepieciešams pārskatīt, lai tas iegūst reālākas un ilgtspējīgākas aprises," norāda Osthuss.

Viņš uzsvēra, ka projekta attīstībā investēti vairāki miljoni eiro, un "Rixport" joprojām saskata biznesa potenciālu viesnīcu kompleksa izveidē, kas veicinātu arī lidostas "Rīga" konkurētspēju, palielinot tūristu plūsmu, kā arī radot jaunas darbavietas iedzīvotājiem.

Norvēģijas investoru kompānija "Staur", kurai pastarpināti caur "Staur Eiendom" pieder arī "Rixport" daļas, ir norvēģu investors, kas darbojas visā pasaulē. Grupa šobrīd pārrauga un pārvalda investīcijas, kuru vērtība ir ap 650 miljoni ASV dolāru (338 miljoni latu). "Staur" investīciju politika ļauj būt neatkarīgiem no atsevišķu valstu ekonomiskajām krīzēm. "Staur Eiendom" ir investējuši kompānijās Ķīnā, Ziemeļamerikā, Latīņamerikā un Eiropā, kas darbojas naftas, nekustamo īpašumu, pārtikas u.c. nozarēs, un kompānijas finanšu stāvoklis ir ļoti stabils. apgalvo kompānija.

SIA "Rixport" pārstāvošā juriste, juridiskā biroja "A.K. Advokāti" zvērināta advokāte Agnese Medne norāda, ka uzņēmums vairākus gadus ir maksājis nomas maksas par zemēm, kuras nav bijis iespējams izmantot, jo lidosta mainījusi zemju plānojumus. "Rixport" cer, ka izdosies rast kompromisu ar lidostu "Rīga" līdz pirmajai tiesas sēdei, kas plānota 25.novembrī.

Kā ziņots, lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētājs Aldis Mūrnieks intervijā laikrakstam "Diena" teica, ka "Rixport" meklē iespējas projektu nerealizēt.

"Izskatās, ka tiek meklēti kaut kādi salmiņi, pie kuriem pieķerties, lai projektu nerealizētu. [..] Tas ir tikai mans minējums, bet pieļauju, ka ekonomiskā krīze ietekmējusi biznesu un tagad ar godu jāatkāpjas, kādu citu padarot par vainīgo," savu viedokli pauda Mūrnieks.

Viņš skaidroja, ka zeme joprojām pieder SIA "Rixport", un "viņi var būvēt jebko, ko uzskata par vajadzīgu vai iespējamu".

Mūrnieks priecātos, ja šodien Rīgas lidostā būtu moderna viesnīca ar stāvvietām pie tās un visu, ko "Rixport" bija gatavs izveidot. Līgumā paredzēts, ka nevienam citam šo teritoriju lidosta piedāvāt nevar un tikai "Rixport" var to attīstīt.

Jau ziņots, ka biznesa parka "Rixport" attīstītāja SIA "Rixport" bijušā līdzīpašnieka Norvēģijas uzņēmuma "Vitrium International" 27% uzņēmuma kapitāldaļu 2011.gada janvārī nonāca Norvēģijas kompānijas "EBO Invest" īpašumā, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija.

Tādējādi "EBO Invest" īpašumā ir 72% "Rixport" kapitāldaļu.

Vēl 18% uzņēmuma kapitāldaļu joprojām pieder Norvēģijas uzņēmumam "Staur Eiendom", bet 10% - Norvēģijas uzņēmumam "Rox Holding".

Kā liecina "Firmas.lv" datubāze, SIA "Rixport" reģistrēta 2006.gada martā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 405 600 lati, bet kā darbības veidi minēti nekustamā īpašuma mērķprojekti un starpniecība darbībā ar nekustamo īpašumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!