Foto: Publicitātes foto

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien izbeigusi tiesvedību Lietuvas bankas "Snoras" prasībā pret nacionālo lidsabiedrību "airBaltic" un SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) par preču zīmes iegādes darījuma atzīšanu par spēkā neesošu.

Kā informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, tiesvedība lietā izbeigta, jo puses panākušas mierizlīgumu.

"Snoras" pārstāvis zvērināts advokāts Jānis Moors norādīja, ka mierizlīgums klientam ir "vislabākais un vispatīkamākais variants", tomēr par mierizlīguma pamatojumu viņš neizteicās, norādot, ka lieta tika skatīta slēgti un viņam tam īsti nav pilnvarojuma, jo viņš ir juridiskās palīdzības sniedzējs.

Lieta tika izskatīta slēgtās sēdēs.

Kā liecina arhīvs, "airBaltic" zīmols un saistītās preču zīmes nu jau bijušā aviosabiedrības vadītāja Bertolta Flika BAS tika pārdotas 2009.gadā, taču tas atklājās tikai 2010.gada vasarā. Zīmols un preču zīmes "airBaltic" 2009.gada auditētajā pārskatā novērtētas 13 miljonu eiro jeb 9,136 miljonu latu vērtībā.

Pārdotas tika preču zīmes "airBaltic", "airBaltic.com", "airBaltic Travel.com", "airBaltic Hotels", "Baltic Miles" un "Baltic Taxi". Šāds solis tika skaidrots ar nepieciešamību piesaistīt kapitālu finanšu situācijas stabilizēšanai un turpmākai attīstībai. Vēlāk "airBaltic" preču zīmes tika ieķīlātas.

Savukārt 2011.gada novembrī "airBaltic" no BAS zīmolus un preču zīmes atpirka par 13 miljoniem eiro. Zīmoli un preču zīmes, kā arī pašreizējās un nākotnes prasības tika ieķīlātas kā nodrošinājums saņemtajiem aizņēmumiem par labu Finanšu ministrijai. Pašreizējais lidsabiedrības vadītājs Martins Gauss teica, ka patlaban "airBaltic" atguvusi visus zīmolus.

Patlaban ir ierosinātas daudzas lietas saistībā ar vienošanas par "airBaltic" glābšanu un no tās izrietošajām sekām. Apgabaltiesa vērtē arī Satiksmes ministrijas (SM) prasību pret Krievijas "Investbank" un BAS par saistību pārņemšanu un cesijas atzīšanu - tā saistīta ar BAS piederošo "airBaltic" daļu pārņemšanu.

"Krājbanka" šajā procesā tika pielaista kā trešā persona. Lietas būtība balstās uz 2011.gada 3.oktobra vienošanos par BAS piederošo "airBaltic" daļu pārņemšanu.

Kā zināms, vēlāk SM uz pirmpirkuma tiesību pamata iegādājusies AS "Latvijas Krājbanka" ieķīlātās Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" mazākuma akcionāram BAS piederošās "airBaltic" kapitāldaļas. SM iegādājās "Krājbankai" piederošo ķīlu - 47,2 % "airBaltic" akciju par nominālvērtību 224 453 lati, tādējādi valstij kļūstot par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!