Daudz ūdeņu aiztecēja, daudz pērkonu nogranda un vētru izplosījās, iekams cilvēks iemācījās saprast dabas norises. Tikai pamazām "dieva dusmas" zibeņu izskatā un slepkavīgās varavīksnes zaudēja savu pārdabisko raksturu un kļuva par norisēm, ko var pavisam ikdienišķi izskaidrot.

Brīnišķīgs septiņkrāsu loks debesīs – tas ir skats, kas arī šodien piesaista visu acis. Mēs zinām, ka vietā, no kuras debesīs šaujas varavīksnes loks, ir norakts pods ar zeltu (sveiciens īru mitoloģijai!) un ka pa varavīksnes tiltu debesīs aiziet mūsu četrkājainie mīluļi.

Varavīksne ir viena no iecienītākajām parādībām dažādu tautu mitoloģijā, teju visās senākajās kultūrās tai bija sava dievība. Bez varavīksnes neiztiek pat Vecā Derība – tā ir Jahves zīme Noasam, kas apsola, ka Dievs vairs nesūtīs iznīcinošus plūdus viņa dzīves laikā.

Ne visās senajās tradīcijās varavīksne ir laba zīme. Piemēram, janešas cilts indiāņi Peru uzskata, ka varavīksne var "sabojāt" ādu, bet, pēc Hondurasā un Nikaragvā dzīvojošo sumu cilts indiāņu domām, šis krāsainais loks ir zīme, ka ļaunie spēki ir sadusmoti. Kad debesīs parādās varavīksne, bērni ir jāslēpj būdās, lai viņi to neredzētu un, pasarg' dievs, nerādītu uz varavīksni ar pirkstiem.

Arī latviešu folklorā varavīksnei nav nemaz tik laba daba – ir ticējums, ka varavīksne "dzer" ūdeni no vietas, kur ir tās loka gals, tāpēc cilvēkam vai mājlopiem nevajag atrasties šajā upē vai ezerā, jo varavīksne viņus var iesūkt.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!