Foto: Kadrs no video

Ieskatīties acīs vēstures slavenībām un senčiem – tas ir aizraujoši! Šādu iespēju ar tehnoloģiju starpniecību piedāvā modernā zinātne, un mēs tiekam aplaimoti ar ļoti reālistiskiem portretiem – Ēģiptes faraoni, senu kultu upuri un cilvēki, kas dzīvojuši pat pirms 30 tūkstošiem gadu. Mums Latvijā varbūt būtu interesanti redzēt, kā izskatījies Rīgas dibinātājs bīskaps Alberts vai Maija, Turaidas Roze. Bet vai tiešām šie digitāli radītie attēli ir precīzi? Vai tehnoloģijas ļauj mums "uzzīmēt" senču sejas tieši tādas, kādas tās bija?

Video, kā pliks, balts galvaskauss "apaug" ar miesu un kļūst par normālu cilvēka seju, vienmēr ir fascinējoši! Tā mēs ieskatāmies acīs "zelta" faraonam Tutanhamonam vai vikingu karotājam, vai inku priesteru upurētai meitenei. Viņi izskatās tieši tāpat kā mēs, mūsu darba kolēģi vai kaimiņi!

Bet vai modernās tehnoloģijas patiešām spēj pilnīgi precīzi rekonstruēt cilvēka izskatu? Jā, DNS precīzi atklāj, kāda bijusi acu, matu un ādas krāsa, bet kā ar tādām "detaļām" kā deguns un ausis, kas ir unikālas katram cilvēkam, gluži kā pirkstu nospiedumi? Te atmiņā nāk interneta joks, kā izskatītos kaķēns, ja nezinātājs mēģinātu atveidot dzīvnieka izskatu tikai pēc galvaskausa, kuru rotā asi un diezgan pamatīgi ilkņi un tikpat iespaidīga izmēra acu dobumi. Tur var tapt arī citplanētiešu filmu cienīgs plēsoņa, ne mums zināmais pūkainais mājas murrātājs.

"Rekonstrukcija tiek veidota, balstoties uz informāciju par cilvēka izcelsmi, galvaskausa formu, DNS sniegto informāciju. Jebkurā gadījumā gala rezultāts ir faktos balstīta interpretācija. Cik ir faktu un cik – interpretācijas, atkarīgs no pieejamās informācijas daudzuma," skaidro Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētnieks, MSc. biol. Jānis Ķimsis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!