Foto: F64
Aizvadītās nedēļas izskaņā Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš (attēlā) kopā ar pārējo Baltijas valstu vadītājiem devās uz Vašingtonu, lai tiktos ar ASV prezidentu Baraku Obamu, bet viņa vizītes laikā teiktā runa dzimtenē guvusi lielu rezonansi.

Pēc tam, kad internetā tika publiskots video no Obamas un Baltijas valstu prezidentu tikšanās, sociālajos tīklos sākās īsta vētra, un vairums Twitter tīkla lietotāju godīgi atzina, ka izjūt lielu kaunu par to, kā Bērziņš prezentējis valsti.

Daudzi smīkņāja par to, ka prezidents nav spējis raiti nolasīt savu runu pat no sarūpētā "špikera", kā arī atzina, ka uz pārējo runātāju fona viņš izskatījies visšvakāk un, klausoties viņa mocības, gribējies no kauna ielīst zemē un svilušas ausis.

Bija arī tādi, kuri ļaunu priekšnojautu un iespējamās kauna sajūtas dēļ pat nebija sadūšojušies noskatīties strauju popularitāti iemantojušo video.

Vērīgākajiem bija radies iespaids, ka ASV prezidents patiesībā nav sapratis ne vārda no Latvijas vadītāja runas, bet lieliski tēlojis izpratni, kā arī, iespējams, Bērziņa runas laikā domājis, ka latviešu valoda ir visnotaļ līdzīga angļu valodai.

"Vai redzējāt neviltoto laimi Obamas sejā, kad Bērziņš beidza runu un nenomira? Nekad Ilvesam ko tādu neizvilināt Obamas sejā," Igaunijas prezidenta Tomasa Ilvesa faniem, kuri lielīja igauņa uzstāšanos, vēstīja Twitter lietotājs ar segvārdu Opusums.

Daudzi Twitter tīkla lietotāji Valsts prezidentam ieteica steigties atpakaļ uz pamatskolu vai arī apmeklēt kursus vai privātstundas, lai uzlabotu angļu valodas zināšanas un izrunu, kā arī apsvērt iespējamo nākamo reizi savu sakāmo Obamam vienkārši aizsūtīt pa faksu.

Diskusijā par Bērziņa runu iesaistījās arī pašmāju mūziķis Fakts, kurš godīgi atzina - ja viņš būtu Obamas vietā, tad brīdī, kad sāka runāt Latvijas prezidents, viņš "nokristu uz zemes un histēriski smietos".

Krietni vien patriotiskāk bija noskaņots interneta tehnoloģiju speciālists Kaspars Foigts jeb Laacz. "Ja es varētu uzlauzt jūtūbu, pirmā lieta, ko izdarītu, būtu visu video izdzēšana, kuros Bērziņš runā angliski," vēstīja Laacz. 

Daži asprāši arī atcerējās gadu seno notikumu, kad Bērziņš, 1. septembrī vedot savu dēlēnu uz skolu, piedraudēja preses pārstāvjiem, apjautājoties, vai viņi sen neesot sisti.

Velkot paralēles ar šo incidentu, vīterotāji norādīja, ka dažs labs acīmredzot nekad nav sists un tāpēc nav iemācījies angļu valodu, kā arī ieteica prezidentam, nākamreiz tiekoties ar citiem valstsvīriem, izmantot šo frāzi, lai nepieļautu dažādu misēkļu atkārtošanos.

Tiesa, prezidentam ir arī aizstāvji, kuri norāda, ka tiek sacelta pārāk liela jezga - arī ASV prezidents noteikti neprotot vairākas valodas, un, ņemot vērā vecumu un pensionāra statusu, mūsu prezidents ir turējies godam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!