Foto: Publicitātes foto

Portāls "Delfi" sadarbībā ar raidījuma "Viss notiek" veidotājiem piedāvā sižetu ciklu "Septiņas Eiropas Gaismas pilis" par septiņu Eiropas valstu bibliotēkām, to arhitektūru, saturu, funkcionalitāti un piedāvājumu lietotājiem.

Video veidotāji viesosies Igaunijas, Zviedrijas, Somijas, Dānijas, Polijas, Vācijas un Francijas Nacionālajās bibliotēkās.

I99pema / cc

Raidījuma veidotāji atklāj, ka Zviedrijas Nacionālā bibliotēka jeb Karaliskā bibliotēka (atēlā) "savā ziņā var tikt uzskatīta par pirmo Latvijas Nacionālo bibliotēku", jo 1661. gadā Zviedrijas karalim pieņemot dekrētu par obligāto katras grāmatas eksemplāru Zviedrijas teritorijā, Vidzeme un Rīga bija Zviedrijas sastāvā.

Līdz ar to vēl šodien Stokholmā var apskatīt 17. gadsimtā Rīgā drukātās grāmatas. Vissvarīgākā no tām ir Glika Bībele, kuras izdošanu finansēja pats Zviedrijas karalis.

"Septiņas Eiropas Gaismas pilis" otrā sērija par Zviedrijas Nacionālo bibliotēku:

Jaunais sižetu cikls "Septiņas Eiropas Gaismas pilis" tapis sadarbojoties Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrībai, Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un Neatkarigo producentu apvienibai "Hansa Media".

Žurnālistes Kristas Vāveres un operatora Ulda Janča braucieni uz Eiropas Nacionālajām bibliotēkām varēja notikt, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fondam, "Tallink", "AirBaltic", Latvijas vēstniecībai Somijā, Latvijas vēstniecībai Francijā, Rīgas Tūrisma attīstības birojam, Dānijas Kultūras institūtam, Latvijas vēstniecībai Dānijā un Latvijas ES prezidentūras birojam 2015.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!