Foto: Ričards Zaļmežs

28. Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla "2Annas" Grand Prix – statueti "Bronzas Anna"– piešķīrusi Spānijas režisora Kristiāna Aviles (Christian Avilés) īsfilmai "Acīm vaļā spilgti sapņojot par mūsu spāņu brīvdienām". Savukārt par labāko filmu Baltijas īsfilmu konkursā atzīta latviešu režisores Ilzes Ances Kazakas animācijas filma "Gruzis", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Grand Prix filma attēlo britu pusaudžu ilgas pēc gaismas un siltuma, ceļojumu uz Baleāru salām. Labākā Baltijas īsfilmas "Gruzis" galvenais varonis mēģina tikt vaļā no kāda neredzama šķēršļa līdz apjauš, ka šķērslis ir daļa no viņa paša. Savukārt, labākā animācijas filma stāsta par Bogotā dzīvojošas putnu meitenes ceļu pētot savu seksualitāti.

Šogad festivālā tika demonstrētas vairāk nekā 100 filmas no 25 valstīm. Filmas tika vērtētas četrās konkursa programmās – Starptautiskais īsfilmu konkurss, Baltijas īsfilmu konkurss, Starptautiskais vidēja garuma filmu konkurss, kā arī Starptautiskais bērnu un jauniešu īsfilmu konkurss.

Foto: Ričards Zaļmežs

Arī šogad filmas vērtēja starptautiska žūrija: Upsalas īsfilmu festivāla producente Sigrīda Hadeniusa-Ebnere, animācijas filmu režisore no Latvijas Lizete Upīte un Elza Gauja – režisore, kuras filma "Pastkarte no Romas" nesen ieguvusi "Lielo Kristapu" kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma. Lizete Upīte pauž, ka "2Annas" ir viņai īpaši mīļš festivāls: "Uz šo festivālu nācu, kad vēl biju skolniece. Jau skolas gados mani piesaistīja festivāla saturs, iespējas redzēt citādākas filmas, tādas kā nekur citur – ar krāšņu kino valodu. Ļoti daudz varēju mācīties un iespaidoties. Vēlāk jau piedalījos ar savām filmām un šogad man bija iespēja būt daļai no festivāla, būt žūrijā. Pieredze bija tiešam lieliska. Katra no žūrijas dalībniecēm pienesa savu unikālo skatījumu un bija tiešām saturiskas un interesantas diskusijas. Šogad filmu izlase bija īpaši aizraujoša, izejot no seansiem, uzreiz gribējās mesties iekšā sarunās un dalīties sajūtās par redzēto. Liels prieks bija par Baltijas filmu skati. Ieraudzīt tik daudz jaunu talantīgu režisoru un tik daudz spēcīgas, jaunas balsis animācijā! Skaties un domā - es jau nevaru sagaidīt viņu nākamās filmas. Ceru viņus visus satikt nākamajos "2Annu" pasākumos."

28. Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla "2Annas" balvu ieguvēji:

Labākā konkursa filma, "Grand prix" un "Bronzas Annas" ieguvēja – Acīm vaļā spilgti sapņojot par mūsu spāņu brīvdienām (Daydreaming So Vividly About Our Spanish Holidays, rež. Christian Avilés, Spānija: 2022, spēles filma).

Labākā animācijas īsfilma, "Ģipša Annas" ieguvēja – "Kucīte" (La Perra, rež. Carla Melo Gampert, Francija, Kolombija: 2023, animācija).

Labākā Baltijas īsfilma, "Ģipša Annas" ieguvēja – "Gruzis" ( Debris, rež. Ilze Ance Kazaka, Latvija, 2023, animācijas filma). Filmas veidotāji vienlaikus saņēma arī iespēju veikt filmu pēcapstrādi BBPostHouse 3000 eiro vērtībā.

Labākā drāma/spēles kino īsfilma, "Ģipša Annas" ieguvēja – "Empātijas pētījums" (A Study of Empathy, rež. Hilke Rönnfeldt, Vācija: 2023, spēles īsfilma).

Labākā eksperimentālā īsfilma, "Ģipša Annas" ieguvēja – "Kāpēc tu esi palielinājumā?" (Why Are You Image Plus?, rež. Diogo Baldaia, Portugāle: 2023 eksperimentālā).

Labākā dokumentālā īsfilma, "Ģipša Annas" ieguvēja – "Mans tēvs" (Mans tēvs (My father, rež. Pegah Ahangarani, Čehija: 2023, dok. filma)

Labākā vidēja garuma filma, "Ģipša Annas" ieguvēja – "Kurls"(Deaf, rež. Roy Arida, Lībija: 2023, spēles īsfilma).

Bērnu īsfilmu konkursa uzvarētāja, Stikla diploma saņēmēja – "Īrisa" (Iris, rež. Jon Vatne, Norvēģija: 2024, spēles īsfilma)

Jauniešu īsfilmu konkursa uzvarētāja, Stikla diploma saņēmēja – "Fui!" (Yucky!, rež. Loïc Espuche, Francija: 2023, animācija).

Jauno kritiķu balva – "Tā, kura zina"( The one who knows, rež. Eglė Davidavičė, Lietuva, francija: 2024, animācijas filma).

Žūrijas atzinības balvas ieguvēji – "Nekādu pārmaiņu mūsu dzīvē" (No Changes Have Taken In Our Life, rež. Xu Jingwei, Ķīna: 2023, animācijas filma).

Golfa kluba "Viesturi" veicināšanas balva – "Beigu beigas" ( In the end, rež. Linda Stūre, Latvija: 2023, animācijas filma).

Rīgas starptautiskais īsfilmu festivāls "2Annas" ir neatkarīgs kino un audiovizuālās mākslas festivāls, kas katru gadu piedāvā skatītājiem oriģinālas, inovatīvas, izaicinošas, kā arī sociāli aktīvas īsfilmu un vidēja garuma filmu programmas. Festivāla mērķis ir popularizēt īsfilmas žanru, iepazīstināt skatītājus ar aktuālo Eiropas un pasaules kino, kā arī skatīt Baltijas filmu mākslas attīstību un tendences pasaules kontekstā. Konkursa uzmanības centrā ir jaunas valodas, tēmu un izteiksmes līdzekļu meklējumi laikmetīgajā kino. Par 2024. gadu fokusa ciklu izvēlēts "Prāts" un 2025. gada – "Simbioze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!