Latvijā akupunktūru jeb adatu terapiju agrāk izmantoja tikai cilvēku ārstēšanā, taču nu dziedināšana, ievadot adatas bioloģiski aktīvos punktos, ir pieejama arī mūsu četrkājainajiem draugiem. "LTV 1" raidījums "Ķepa uz sirds" devās pie šo metodi praktizējošās veterinārārstes Sintijas Pakalnes, lai uzzinātu, kā adatu terapija noris un kādas vainas ar to iespējams novērst.

Akupunktūra ir Ķīnas tradicionālās medicīnas metode, kur, ievadot speciālas adatas bioloģiski aktīvos punktos, vienkārši izsakoties, labvēlīgi iedarbojas uz ar tiem saistītiem iekšējiem orgāniem, stimulē to darbību un atveseļošanos. Daudzviet Eiropā un citur pasaulē šī metode jau sen tiek izmantota arī veterinārmedicīnā.

Raidījuma "Ķepa uz sirds" video sižets sākas ar to, ka takšu meitene Basja braši soļo uz kārtējo adatu terapijas procedūru. Pirms pusgada mazās taksītes pakaļkājas tikušas pilnībā paralizētas, taču nu, pateicoties akupunktūrai, sunīte atkal spēj staigāt.

Basjas diagnoze – starpskriemeļu dika trūce. Šī slimība takšiem ir ļoti raksturīga. Vieglākos gadījumos novēro tikai sāpes, bet smagākos sunim nākas saskarties ar priekškāju vai pakaļkāju pilnīgu paralīzi un nespēju kontrolēt urināciju vai defekāciju.

Basjas saimniece Andžela atklāj, ka sākotnēji abas ar Basju izmēģinājušas tradicionālās medicīnas metodes, taču tās nedevušas gaidīto rezultātu. "Mums vairs nebija nekādu cerību. Līdz tam viņai špricēja prednizolonu. Kamēr to darīja, viņa mazliet staigāja. Bet, kolīdz pārstāja špricēt, atkal vairs nestaigāja," atceras saimniece.

Ārstēšana ikreiz sākas ar to, ka daktere iztausta aktīvos punktus uz dzīvnieka ķermeņa un nosaka diagnozi. Kad problēma ir atrasta, tiek ievadītas adatas. Procedūra var ilgt no 15 sekundēm līdz pat pusstundai.

"Pēc rietumu medicīnas tiek stimulēta nervu sistēma, kā rezultātā izdalās endorfīni, kortizols un dažādas citas bioloģiski aktīvas vielas, kas mazina sāpes, iekaisumu un uzlabo vielmaiņas procesus," skaidro veterinārārste Sintija Pakalne.

Adatu terapiju var izmantot ļoti daudzu un dažādu slimību un veselības problēmu ārstēšanai, taču ar to nav iespējams palīdzēt, ja dzīvniekam ir, piemēram, audzējs vai lūzums.

Akupunktūru visbiežāk izmanto šādos gadījumos:

  • Muskuļu un skeleta problēmas (starpskriemeļu diska trūce, artrīts u.c.);
  • Elpceļu slimības (bronhīts, rinīts u.c.);
  • Kuņģa un zarnu trakta problēmas;
  • Reproduktīvās problēmas;
  • Neiroloģiski traucējumi (epilepsija u.c.).

Adatu terapiju var izmantot kā palīglīdzekli reabilitācijā vai apvienot ar tradicionālajām ārstēšanas metodēm.

Apkopojot adatu terapijas plusus un mīnusus, jāsecina, ka šai metodei ir ļoti maz nevēlamu blakusparādību, taču mīnuss ir augstās izmaksas. Viena terapijas reize maksā no 23 līdz 30 eiro, turklāt ārstēšanas sākuma periodā kurss ir ļoti intensīvs – četrkājainajam pacientam jāierodas divas līdz trīs reizes nedēļā. Ārstēšanas kurss ir ilgstošs un pirmie rezultāti ir manāmi tikai pēc vairākiem seansiem.

Raidījuma "Ķepa uz sirds" komanda par šo netradicionālo metodi lūgusi viedokli arī klasiskās veterinārmedicīnas pārstāvim, dakterim Jānim Beinertam. "Ja agrāk mans viedoklis bija gaužām noraidošs, gandrīz vai kā par homeopātiju – ka tā ir tikai cilvēku mānīšana, jo tas "kukainis" jau nezina, ka viņam jātic tam efektam. Tad par akupunktūru es saprotu, ka tai ir liela, ļoti liela nākotne."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!