Laikā, kad tehnoloģijas pārņem cilvēka ikdienu, nav jābrīnās, ka tās ielaužas un izmaina arī mūsu labāko draugu - mājdzīvnieku ierasto rutīnu. Īpaši iecienītas kļuvušas speciālas ''ķērāja'' virtuālās spēles četrkājainajiem draugiem. Kā darbojas šīs datorspēles un vai tās ir drošas?

Planšetdatoru aplikāciju ''veikalos'' iespējams lejuplādēt dažādas spēles, kas domātas suņiem un kaķiem. Tajās visbiežāk ir kustīga zivtiņa vai cits priekšmets, kas četrkājainajam draugam jānoķer.

"Katra suņa spēlēšanās ieradumi atkarīgi no dzīvnieka temperamenta un rakstura. No veselības viedokļa veterinārārstus uztrauc tikai tas, lai suns kaut ko nesagrauž un neievaino sevi. Bet ar ko tieši viņš rotaļājas, tas vairs nav tik svarīgi. Viss, protams, ir nosacīti drošs, jo lielāks suns tomēr agrāk vai vēlāk sagrauž visu," skaidro veterinārārste Līga Tērauda.

Pasauli aizkustinājis mīļš video, kurā redzams taksīša kucēns, kurš ļoti enerģiski spēlējas ar planšetdatorā ielādētu videospēli. Video redzams, kā suņuks cītīgi mēģina uzlēkt kustīgajam objektam, notvert to, bet tas neizdodas.

Katrs mīlulis piekopj savu spēlēšanās tehniku, kāds mēģina notvert ''bēgli'' ar ķepu, kāds ar degunu, cits skrāpē, bet kāds lec virsū. Arī šādi iespējams bagātināt dzīvnieka spēlēšanās veidus, liekot mīlulim izmantot dažādas notveršanas tehnikas.

Daži 21. gadsimta mājdzīvnieki iemīļojuši spēli, kuru spēlē arī saimnieki. Tajā lido dažādi augļi un dārzeņi, ar pieskārienu tos iespējams sašķelt uz pusēm. Jo biežāk produkti tiek šķelti, jo mazākos gabalos tie sadalās. Video redzami dzīvnieki, kuri spēli noteikti neredz pirmo reizi.

''Spēles un socializācija ir nepieciešamas dzīvniekam no bērnības līdz vecumdienām. Noteikti, dzīvniekiem jāpiedāvā rotaļlietas, kas nav bīstamas dzīvnieka veselībai, tātad - tikai mantas, kas paredzētas dzīvniekiem, atbilstoša izmēra un izejvielām,'' savu viedokli par mīluļu rotaļlietām skaidro veterinārārste Jevgēnija Kondratjeva.

Rotaļlietu izvēlei ir jāpieiet ļoti nopietni, tāpat kā bērnu spēļmantiņu izvēloties, pērkot vai pašu rokām izgatavojot rotaļlietu dzīvniekiem, jāseko līdzi, lai tā būtu tāda, ko nevar aprīt, tātad pārāk mazai izmērā un veidotai no ķīmiski apstrādātiem materiāliem, kuri vai izraisīt saindēšanos. Dzīvnieku izcelsmes materiālu rotaļlietām ir jābūt rūpīgi izpētītām, lai tās neizraisītu alerģiskās reakcijas, uzsver veterinārārste.

Lai gan šķiet, ka šādas planšetdatora spēles mīlulim ikdienā nav bīstamas, noteikti dzīvnieku, īpaši suni, nevajadzētu atstāt bez uzraudzības vienu, tad viņš elektronisko ierīci var sākt grauzt. Spēles iespējams atrast aplikāciju ''veikalos'', kas atrodami katrā mobilajā ierīcē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!