Foto: Shutterstock
Daudziem no mums mājās ir mīluļi, kas izkrāso mūsu ikdienu, sagaida no darba un ik dienu iepriecina ar savu neviltoto mīlestību. Takšu saimniekiem šķiet, ka vispopulārākie suņi Latvijā ir tieši takši, jo viņu mīluļiem kaimiņos dzīvo vēl pāris līdzīgie, kāmīšu piekritēji noteikti apgalvo, ka mazās radības ir vispieprasītākās, bet kādi dzīvnieki patiesībā ir visiemīļotākie Latvijā?

Lielo pašmāju mīluļu topu palīdzēja sastādīt Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece, pamatojoties uz LKF Ciltsgrāmatas statistiku, proti, skatoties, kuru šķirņu suņu un kaķu tajā reģistrēts visvairāk, kā arī zooveikala "Dino Zoo" sortimenta menedžere Vita Brauere, pārskatot veikalā biežāk iegādāto grauzēju, putnu un zivtiņu datus.

Vācu aitu suns

Vācu aitu suns, ko tautā biežāk dēvē par vilku suni vai vienkārši vilku, ir šķirne, kuru, šķiet, pazīst ikviens. Tas ir daudzu iemīļots suns, jo ir ne vien ārkārtīgi pievilcīgs, bet arī ļoti gudrs, apķērīgs un viegli padodas apmācībai.

Vācu aitu suns ir liela auguma, muskuļotu ķermeni. Viņam ir mandeļveida, parasti tumšbrūnas acis, gudrs un pašapzinīgs skatiens un vidēji lielas, stāvas un augstu novietotas ausis.

Šīs šķirnes suņa aste ir kupla, miera stāvoklī tā ir viegli ieliekta kā zobens, ejot tā paceļas augstāk, bet ne virs muguras līnijas.

Vācu aitu suns ir ļoti inteliģents dzīvnieks, kurš uzcītīgi mācās, ir paklausīgs, sabiedrisks, draudzīgs, uzmanīgs, modrs, drosmīgs, labs aizstāvis, pašpārliecināts, neatkarīgs un bezgala uzticīgs savam saimniekam un viņa ģimenei.

Britu īsspalvainais kaķis

Britu īsspalvainais kaķis savaldzina ar plīša maigo kažociņu, ko tā vien gribas pabužināt, un lielajām, skaistajām, uzticības pilnajām acīm. Šo dzīvnieku bieži izvēlas par kompanjonu, jo tas ir mīlīgs, taču neuzbāzīgs un kluss.

Britu īsspalvainajam kaķim ir spēcīgs un drukns ķermenis, īsas un masīvas ķepas. Pieaudzis kaķis sver no četriem līdz astoņiem kilogramiem un savu galējo svaru sasniedz tikai trīs gadu vecumā. Britu īsspalvainajam kaķim ir salīdzinoši īss kakls, galva - apaļa, masīva, ar pilnīgiem vaigiem. Kaķa deguns ir strups, acis - lielas un izteiksmīgas.

Šīs šķirnes kaķu lielākais lepnums ir fantastiskais kažociņš, kas ir ļoti biezs un plīša mīksts. Tam nav pavilnas.

Britu īsspalvainais kaķis visbiežāk ir mierīgs, uzticams un mīlīgs. Viņš nepieprasa pastāvīgu saimnieka uzmanību un ir klusāks nekā daudzu citu šķirņu kaķi. Britu īsspalvainais kaķim patīk kompānija, taču vienlaikus viņš ir ļoti neatkarīgs. Britu īsspalvainais kaķis labi satiek ar bērniem un citiem mājdzīvniekiem. Piemīlīgais kaķis ir uzticīgs ne tikai vienam cilvēkam, bet visai ģimenei.

Džungārijas un Roborovska pundurkāmītis

Vieni no iemīļotākajiem mazajiem dzīvniekiem ir kāmji. Kā mājdzīvnieki parasti tiek izmantoti divu sugu kāmji - Sīrijas zeltainie un Džungārijas kāmīši. Tomēr bez šīm divām sugām ir vēl bezgala daudz citu sugu un pasugu, kuru pārstāvji viegli kļūst par mājas mīluļiem.

Roborovska pundurkāmīšu ķermeņa garums ir apmēram pieci centimetri. Lielajos vaigu maisos dzīvnieks var uzkrāt ievērojamu daudzumu barības.

Džungārijas kāmim ir ļoti glīts kažoks, kas atkarībā no sezonas maina krāsu. Tā mugurpuse ir pelēkbrūna, ar tumšu svītru visas muguras garumā, bet vēderiņš balts. Baltās priekšķepas ne ar ko neatšķiras no citu kāmju ķepiņām, taču pakaļkājas klāj bieza vilna, pat pēdas ir vilnainas. Ziemas guļā Džungārijas kāmis nedodas, novembrī, decembrī viņa kažociņš kļūst gandrīz pilnīgi balts. Arī nebrīvē vēsās telpās turētam dzīvniekam var vērot apmatojuma krāsas maiņu.

Čivava

Lai arī čivava ir pasaules mazākais suns, tas nerada trausla un nestabila dzīvnieka iespaidu. Čivava ir ļoti enerģisks un atlētisks suns ar attīstītu kaulu sistēmu. Šai šķirnei raksturīga liela ābolveida galva, kurā ļoti bieži neaizaug avotiņš, veidojot nelielu caurumu galvaskausā, kas ir īpaši jutīga vieta.

Ir divu veidu čivavas – gludspalvainās un garspalvainās, turklāt šai šķirnei pieejamas visas krāsas. Čivavas svars svārstās robežās no 500 g līdz 3 kg.

Čivavas uzskatāmas par vienu no visērtāk mājās turamajām suņu šķirnēm, pirmkārt, tās rakstura, otrkārt, – izmēru dēļ. Kā ģimenes draugs un uzticams sabiedrotais šis suns ir neaizstājams.

Šis suns ļoti ātri kļūst pieaudzis - jau desmit mēnešu vecumā, turklāt to dzīves ilgums ir ļoti liels – 13 gadi ir normāls dzīves laiks, bet mēdz dzīvot pat līdz 15 gadu vecumam. Suns ir ļoti ērts pārvadāšanai savu nelielo izmēru dēļ – ar viņu nemēdz būt problēmas ne sabiedriskajā transportā, ne lidmašīnās, ne viesnīcās.

Šis dzīvnieks nav piemērots aktīvam dzīvesveidam, bet sniedz ļoti daudz pozitīvu emociju un mīlestības.

Mūsdienās čivavas ir kļuvušas par modes dzīvnieku. Attīstās vesela modes joma, kas saistīta ar šo suņu apģērbšanu, izrotāšanu un kopšanu – dekoratīvā kosmētika, apģērbs, kakla siksniņas ar akmentiņiem – sākot ar Svarovski kristāliem un beidzot ar īstiem briljantiem.

Skotu nokareno ausu kaķis

Skotijas nokareno ausu kaķis ir vidēji liels ar īsu, muskuļotu ķermeni un vidēji garām, taisnām kājām. Galva apaļa, ausis plati novietotas, noapaļotie ausu galiņi noliekti uz priekšu; deguns īss, plats, pieļaujams neliels lauzums; acis apaļas, lielas; aste gara, apaļa visā garumā, ar strupu galu.

Tā kā šīs šķirnes kaķiem var būt gan stāvas, gan uz priekšu noliektas un galvai cieši piegulošas ausis, izšķir divus apakštipus: Skotijas nokareno ausu kaķi un Skotijas stāvausu kaķi, lai gan patiesībā abi pieder vienai šķirnei. Vienā metienā var būt mincīši gan ar stāvām, gan galvai cieši piegulošām austiņām.

Visi kaķēni piedzimst ar normālām austiņām, bet trīs, četru nedēļu vecumā tās vai nu kļūst nokarenas, vai paliek stāvas.

Skotu nokareno ausu kaķis ir ļoti spēcīgs - gluži tāpat kā viņa senči fermeru kaķi. Tas izskatās ļoti piemīlīgi, miermīlīgi un labsirdīgi, ar samērā klusu balsi. Ar visu savu izskatu viņi izrāda, cik ļoti alkst atrasties cilvēka sabiedrībā.

Kaķis lieliski pielāgojas dzīvei dažādos apstākļos, gan mierīgā vidē, gan mājoklī, kur vienmēr notiek čalas. Minka nav bailīgs un labi sadzīvo ar citiem mājdzīvniekiem, bet, ja ģimenē ir bērns, jābūt uzmanīgam, jo bieži vien kaķis var nesaprast jaunāko paaudžu spēlēšanos un mīļuma izpausmes, ja ģimenē ienāk šis mīlulis, vismaz pirmajās dienās noteikti jāuzmana, kā tas sarod ar bērniem.

Žurka

Vienas no iecienītākajiem mājdzīvniekiem Latvijā ir žurkas, jo tās ir gudras, interesantas, atšķir svešus no savējiem. Turklāt ļaujas apmācībai. Speciālisti iesaka turēt tikai vienu žurku, jo tās ātri vairojas.

Žurka ir viegli pieradināms dzīvnieks, kas labi pazīst savu saimnieku. Mājas apstākļos nav nepieciešams visu laiku turēt žurku krātiņā. Saprātīgajam dzīvniekam patīk kontaktēties ar kopēju un piedalīties ģimenes dzīvē.

Žurkai, kura tiek regulāri izlaista pastaigās, nav vajadzīgs liels sprosts. Vispiemērotākais ir stiepļu būris ar kāpnītēm, tuneļiem un mājiņām dzīvnieka izklaidei. Minimālie izmēri 40 x 30 x 30 centimetri. Galvenais, lai būrīša materiāls būtu izturīgs, viegli kopjams un dezinficējams. Žurku nav vēlams turēt terārijā vai akvārijā, jo stikls aizsvīst un iekšpusē ir pārāk mitrs gaiss.

Grauzējam nav nepieciešami īpaši klimatiskie apstākļi, tam piemērota istabas temperatūra. Ziemā telpās ar centrālapkuri gaiss gan var būt pārāk sauss. Būrīti labāk novietot tālāk no apsildīšanas ierīcēm un caurvējiem, jo dzīvnieks var viegli saaukstēties.

Itāļu korso suns

Foto: Shutterstock

Šīs šķirnes pārstāvji ir vīrišķīgi, drosmīgi un lojāli, uzmanīgi un modri, labi pielāgojas apstākļiem.

Ņemot vērā suņa spēcīgo ķermeņa uzbūvi, ātro reakciju un iedzimtos sarga instinktus, viņš prasa pieredzējuša saimnieka pacietīgu un neatlaidīgu audzināšanu. Tikai tādā gadījumā iespējams izaudzināt paklausīgu un uzticamu ģimenes draugu. Ja no mazotnes kane korso tiek radināts pie citu dzīvnieku un dažādu cilvēku sabiedrības, viņš kļūst par labu ģimenes draugu.

Šim sportiskajam sunim nepieciešams daudz kustēties, labāk, ja to rīcībā ir norobežota teritorija, kur brīvi izskrieties. Tātad piemērots dzīvei ārpus pilsētas, teritorijas sargāšanai un dienu aizvadīšanai svaigā gaisā.

Meinkūns

Foto: Shutterstock

Meinkūns ir populāra kaķu šķirne, kura izceļas ar savu lielo augumu un izcilajām medību iemaņām.

Viņš ir lielākais mājas kaķis. Tikai trīs līdz piecu gadu vecumā var uzskatīt, ka meinkūns ir pieaudzis. Runcis vidēji sver sešus līdz 11 kilogramus, bet kaķene ir nedaudz mazāka un vieglāka - sver četrus līdz astoņus kilogramus.

Meinkūna raksturīgā pazīme ir ļoti gara, kupla aste un pušķīši ausu galos - līdzīgi kā lūsim. Meinkūnam ir vidēji garš vai garš apspalvojums, blīvais kažoks ir mīksts un zīdains. Dažiem kaķiem ir lauvām līdzīga "apkakle". Kažoka krāsa meinkūnam visbiežāk ir brūna.

Neraugoties uz mežonīgo izskatu, meinkūns ir vienkāršs, draudzīgs un labsirdīgs kaķis. Viņš labi satiek ar citiem kaķiem un arī ar suņiem, ja iepazīšanās ar tiem notikusi kaķēna vecumā.

Meinkūns ir inteliģents un viņu var viegli apmācīt. Viņam patīk rotaļāties, un to viņš dara visu savu mūžu, turklāt nebaidās arī no ūdens.

Pundurpapagailis jeb viļņpapagailis

Pundurpapagailis ir viens no populārākajiem mājās turētajiem putniem. Mazprasīgs pret dzīves apstākļiem, ar dzīvu temperamentu un spējīgs atdarināt cilvēka valodu - īpašības, kas padarījuši papagaili par cilvēka draugu.

Viļņpapagailis ir ļoti interesants putniņš. Ja mājās mīt viens putns - tēviņš, viņu var iemācīt runāt, kamēr jauns, un knābītis vēl nav nokrāsojies zils. Mātītes nedzied un nerunā. Viļņpapagaiļiem vecumu var noteikt pēc knābīša krāsas un pēc svītriņām uz galvas.

Ja ir vēlēšanās, var iegādāties pārīti, taču ļoti labi sadzīvo arī divi puikas. Ja divi puikas dzīvo kopā, tie neiemācās runāt, jo vairāk komunicē savā starpā. Ja būrītī papagailītis dzīvo viens, tam jāieliek spogulītis. Viļņpapagaiļi jālaiž lidināties pa istabu, tie ātri pierod atgriezties būrītī.

Papagaiļi var būt dažādās krāsās: zili, zaļi, olīvzaļi, pelēki, raibi papagailīši ar vairāku krāsu zīmējumiem. Parasti pundurpapagaiļa garums no galvas līdz astes galam nepārsniedz 20 centimetrus.

Pareiza un regulāra kopšana ir galvenais putna labsajūtas priekšnoteikums. Vairāk nekā jebkuram mājdzīvniekam, putnam nepieciešams svaigs gaiss.

Svarīgākais priekšnoteikums normālu dzīves apstākļu radīšanai mājās ir pareizi izvēlēts būrītis. Tam jābūt taisnstūrveida, ar plakanu augšpusi. Pundurpapagailim vēlamāks ir būrītis ar vertikāli izvietotām stieplēm, lai putns varētu būra sienas izmantot kāpelēšanai.

Špics

Foto: Shutterstock

Pūkainie ''lāču suņi'' iemīļoti arī Latvijā, arvien vairāk cilvēku izvēlas tieši šos pūkaiņus par saviem mājas sargiem.

"Špici, it visas šķirnes, ir vieni no efektīgākajiem suņiem ārējā izskata ziņā. Špica kucēns atgādina rotaļu lāčuku, arī pieaudzis punduršpics ir ārēji ļoti pievilcīgs," stāsta Vija Klučniece.

Suns ir komunikabls, ļoti patīk darboties, tāpēc viegli iemācās dažādus trikus. Ilgdzīvotājs sava izskata un rakstura dēļ ir ļoti populārs, bet ir arī viens no dārgākajiem suņiem.

Raksturīgās pazīmes ir biezs, gaišs kažoks, ļoti bieži balts, stāvas, smailas ausis un smails purns. Aste parasti ir pacelta uz augšu un sagriezta ritenī. Špica tipa suņi ir piemēroti aukstam klimatam, tiem ir mitrumizturīgi kažoki, ar ļoti biezu pavilnu. Mazās ausis ir piemērotas tam, lai neapsaltu, ķepu apakšas špiciem apaug ar biezu vilnu, kas sargā ķepas no ledus un sniega.

Devonas rekss

Arī no kaķiem, arvien vairāk Latvijā izvēlas eksotiskus, interesantus kaķus, kas pirms pāris gadiem vēl nevienā mājā nebūtu redzēti. Devonas reksa apbrīnojami trauslais kakls balsta platu, trīsstūrveida galvu. Šim kaķim ir lielas ausis un ļoti izteiksmīgas acis. Devonas reksam ir skaisti viļņots kažoks un savdabīgs raksturs.

Šo šķirņu kaķi ir ļoti ziņkārīgi, un viņi vēlas piedalīties visos mājas notikumos. Saimnieka iepirkumi tiks pakļauti pamatīgai pārbaudei, bet ciemiņi drīz kļūs par labiem kaķa draugiem.

Tā kā šie kaķi ir gudri dzīvnieki un tik ļoti pieķeras cilvēkiem, ar kuriem dzīvo kopā, viņiem viegli var iemācīt visāda veida trikus. Devonas rekss saglabā savu lielo aktivitāti un rotaļīgumu, pat kļūstot vecāks. Viņam patīk lēkt un rāpties.

Zebras amadīns

Arī lidojošo mājdzīvnieku sarakstu papildina arvien plašāks putnu klāsts, izstumjot papagaiļus kā vienīgos mājdzīvniekus no iemīļotāko saraksta. Pieaudzis amadīns ir apmēram deviņus centimetrus garš. Dzīves ilgums ap pieciem gadiem.

Putns jātur būrīti ar metāla stiepļu restojumu un atbilstoša izmēra laktām. Minimālie būra izmēri putnu pārim 60 x 30 x 40 centimetri. Būriītī jāierīko ligdiņa, kāpnītes, šūpoles, ūdens baseins.

Ieteicams būri novietot tālāk no apsildīšanas ierīcēm un pasargāt no caurvēja un tiešiem saules stariem. Optimālai istabas temperatūrai, kurā dzīvo amadins, vajadzētu būt 18 līdz 20 grādiem. Vienreiz nedēļā obligāti jāiztīra būrītis.

Amadini kā pamatbarību ēd zooveikalos nopērkamo speciālo barību. Kā gardumu var dot svaigus un labas kvalitātes augļus un dārzeņus, piemēram, ābolus, bumbierus un gurķus.

Vēl putniņam nepieciešama minerālbarība un joda bloks, kas nopērkami zooveikalos. Noteikti nedrīkst barot ar avokado un šokolādi.

Gailītis

Foto: Shutterstock

Gailīšu jeb Siāmas cīnītājzivtiņu atrašanās šajā sarakstā nav nekāds brīnums vairāku iemeslu dēļ, tās ir ļoti skaistas, viegli kopjamas un krāšņas peldētājas. Sliktākā īpašība gan ir, kā jau nosaukums varētu pateikt priekšā, bravūrīgums un nespēja sadzīvot ar citām zivīm.

Gailītis nav tas ātrākais peldētājs, tam ir garas, skaistas spuras visdažādākajās krāsās. Pārtiek no speciālās, zooveikalos nopērkamās barības. Nedraudzīgā rakstura dēļ, nedrīkst šo zivi turēt kopā ar vienu vai vairākām vistiņām. Jau pirmajā mirklī gailītis uzbruks vistiņām, kas īsi pēc tam arī mirst. Pārojot gailīti ar vistiņu, tos kopā salaiž tikai uz pāris stundām. Ja jau gailītis nesadzīvo ar vistiņām, saprotams, ka arī divus gailīšus kopā turēt nedrīkst. Šie skaistuļi ir pilnīgi vientuļnieki.

Ja tomēr akvārijs šķiet pārāk liels un tukšs vienam lepnam gailītim, drošākie dzīves biedri gailītim ir mazi samiņi un garneles, jo tie nav līdzīgi gailītim, nav koši un dzīvo akvārija dibenā, tikmēr kamēr gailītis peld vidējos un augšējos ūdens slāņos.

Labradors

Foto: Shutterstock

Labradors var būt lielisks mājas mīlulis ikvienam. Piemīlīgā purniņa un labsirdīgā skatiena īpašnieks ļoti pieķeras saimniekam un pielāgojas viņa aktivitātes līmenim. Viņš labprāt dauzīsies ar bērniem un joņos ar aktīviem, gados jauniem saimniekiem, taču būs priecīgs arī par rāmu un mierīgu pastaigu kopā ar senioru.

Labradors ir stiprs, masīvs un pievilcīgs suns. Labradora krūšu daļa ir plata un spēcīgi veidota.

Labradoram ir īss, biezs, blīvs kažoks bez viļņojuma ar siltu, mitrumnecaurlaidīgu pavilnu. Tas var būt dzeltens, melns, šokolādes brūns vai tumši sarkanbrūns. Ausis ir nelielas, nokarenas, galvai piegulošas.

Šīs šķirnes suņiem ir ne pārāk lielas, taču izteiksmīgas, gudras un laipnas acis, brūnā vai riekstu krāsā, kuras reti kuru atstāj vienaldzīgu.

Labradors ir teju "paraugsuns" - draudzīgs, labsirdīgs, gudrs, sabiedrisks, sirsnīgs, pakļāvīgs, jutīgs un uzticīgs saimniekam. Lai arī pusaudža vecumā ir draiskulīgs, pieaugot šīs šķirnes suns ir nosvērts un paklausīgs. Gudrais un apķērīgais labradors viegli padodas apmācībai, visu jauno apgūst ātri, turklāt viņam ļoti patīk strādāt saimnieka labā.

Zelta zivtiņa

Foto: Shutterstock

Zelta zivtiņa, šķiet, ir pati populārākā zivju suga, ko Latvijā izvēlas mājas akvārijam. Izskaidrojums ir vienkāršs – zelta zivtiņa ir samērā viegli kopjama, nav kaprīza pret dzīves apstākļiem un ir ļoti sabiedriska.

Zelta zivtiņu mīļi apgalvo, ka šīs zivtiņa pierod pie saimnieka, un tai ir iespējams iemācīt ēst no rokas vai pat ļaut sevi paglaudīt.

Parasti zelta zivtiņa dzīvo piecus līdz astoņus gadus, taču pasaules ilgdzīvošanas rekords zelta zivtiņām ir 49 gadi.

Zelta zivtiņām ir daudz veidu – tās atšķiras pēc formas, lieluma, krāsas un spuras izskata. Zelta zivtiņas mēdz būt baltas, dzeltenas, oranžas, sarkanas, kā arī brūni melnas.

Pundurtrusis

Foto: Shutterstock

Pundurtruši ir mazākā trušu suga. Vidēji sver no 600 gramiem, līdz pusotram kilogramam.

Trusim ir mazas, smailas austiņas, kas saslietas taisni uz augšu. Viņam ir visas tās pašas īpašības, kas parastajam trusim, tikai viņš ir mazāks pēc izmēra un vairāk jākontrolē mīluļa uzturs, jo kuņģis ir daudz jutīgāks.

Pundurtrusis atsaucas uz savu vārdu un prot iemācīties vieglākas komandas. Trusis ir iemīļots, jo viņš maz ēd un ir viegli aprūpējams, kā arī neaizņem daudz vietas. Trusīši var būt dažādās krāsās - balti, pelēcīgi, dzeltenīgi un brūngani.

Lielākajai daļai trušu garšo salāti un kāposti, bet pundurtrusim no šiem našķiem ir jāizvairās, jo tas var uzpūst vēderu un sabojāt trusīša jutīgo kuņģi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!