Foto: Shutterstock
Ikviens suņa saimnieks noteikti zina, kā uz viņu skatās mīlulis, kurš sēž blakus viesību galdam vai pat tad, kad tu vakariņo viens. Lai arī varētu šķist, ka suns ēd nepietiekami, jāatceras, ka katram dzīvniekam ir viņa izmēram un vecumam atbilstošs ēdiena daudzums. Liekais svars un aptaukošanās, ko radīs papildu porcijas un dažādi našķi noteikti neatvieglos mīluļa dzīvi.

Ja tavs mīlulis ir nedaudz apaļīgāks par citiem šīs pašas šķirnes mīluļiem, viņus noteikti nevajadzētu turpināt pārbarot vai lutināt ar dažādiem gardumiem. Pētījumos ir pierādīts, ka suņiem, kuriem ir liekais svars, dzīves ilgums ir īsāks.

Saimnieki nereti pārāk daudz un bieži baro savus mīluļus, aizbildinoties, ka viņi paši prasa ēst. Taču ir būtiski arī uzturēt dzīvniekus labā fiziskajā formā, nodrošinot viņiem dažādas aktivitātes vai padarot ikdienas pastaigu interesantāku.

Tāpat jāatceras, ka ēdiena daudzums ir atkarīgs arī no suņa izmēra, jo, piemēram, mazais Jorkšīras terjers ēdīs daudz mazāk, nekā vācu aitu suns.

Portāls Pets4homes.com piedāvā piecas atrunas, kuras saimnieki izmanto, turpinot barot suņus pārmērīgi daudz.

Mans suns ēd pārāk maz

Foto: Shutterstock

Lai arī šķiet, ka suns var uzbaroties no tā daudzuma, ko dienā apēd, tas jāskata plašāk. Viss ir atkarīgs no tā, cik daudz suns apēd un kādas ir mīluļa fiziskās aktivitātes.

Ja suns dienas laikā apēd nelielu porciju ēdiena, taču atlikušo dienas daļu nepavada fiziskās aktivitātēs, tas palielina risku mājas mīlulim kļūt apaļākam. Tāpēc ne vienmēr suņa apvelšanās iemesls ir liels pārtikas daudzums.

Parūpējies, lai tavam mīlulim būtu pietiekami liela fiziskā slodze, kas palīdzētu apēstās kalorijas aktīvi sadedzināt. Arī ar vienkāršu pastaigu, kuras laikā suns ātri nokārto savas dabiskās vajadzības, var nebūt gana, tāpēc parūpējies, lai ir kāda rotaļlieta, ko ar suni varat pamētāt. Tādā veidā laiks būs pavadīts aktīvi un interesanti.

Mans suns vienmēr ir izsalcis

Foto: Shutterstock

Suņiem diezgan veiksmīgi izdodas pārliecināt saimnieku, ka viņš ir izsalcis. Daudzi saimnieki noteikti zina, kā suņi mēdz uz viņiem skatīties un kādu efektu rada mīluļu aizkustinošais skatiens.

Taču vairāku suņu dabā ir izēst visu trauciņa saturu, ko saimnieks ir iebēris. Tāpēc var šķist, ka mīlulis visu ir apēdis ātri, jo ir izsalcis, bet tā nebūt nav.

Vairākiem suņiem ir raksturīga ātra ēšana un pat rīšana. Tiek vēstīts, ka tas radies jau vēsturē, kad suņiem nebija pārliecības par nākamo ēdienreizi, tāpēc viņi visu centās sagrābt un apēst uzreiz.

Tāpat jāņem vērā ieteicamais ēdiena daudzums, jo tas, protams, atšķirsies kā lielam, tā mazam sunim.

Es nevaru pieļaut, ka viņš nomirst badā

Foto: Shutterstock
Ja tu sunim neiedosi papildu porciju, ko viņš ar skatienu tā vien tev prasa, viņš no tā noteikti nenomirs. Tieši pretēji - suns pat var nomest lieko svaru, ja atteiksies no papildu porciju došanas.

Suņa dzīvi liekais svars nepadara vieglāku, taču to noteikti vari padarīt tu. Atsakies no liekas vai pat papildu maltītes, un ar laiku suns tev to neprasīs, saprotot, ka viņam pilnībā pietiek ar vienu porciju.

Tāpat arī tu pamanīsi, ka suns, piemēram, pastaigas laikā ir daudz aktīvāks, ko nedarīja liekā svara dēļ. Tas padarīs mīluļa dzīvi interesantāku, jo nu viņš varēs darīt to, ko viņam, iespējams, liedza svars.

Suns ir cienījamā vecumā, un es gribu, lai viņš ir laimīgs

Foto: Shutterstock

Ja tavs mīlulis ir gados vecs, viņam, iespējams, jau būs uzkrājies liekais svars. Taču nevajag viņa dzīvi padarīt šķietami laimīgāku, barojot viņu gan ar papildu porcijām, gan dažādiem kārumiem.

Nav noslēpums, ka suņi ar lieko svaru var pārvietoties nedaudz lēnāk, tāpēc papildu barība var vēl vairāk palielināt suņa masu. Tāpēc vien mīlulis nejutīsies laimīgāks, turklāt tas arī ārēji padarīs dzīvnieku vecāku.

Jāatceras, ka veselīga barošana var paildzināt četrkājainā drauga dzīvi. Atsakoties no papildu porcijām un kārumiem, ar laiku redzēsi, kā tavā mīlulī atgriežas dzīvesprieks un aktivitāte.

Kad mans suns zaudē svaru, apkārtējie saka, ka viņš izskatās nebarots

Foto: Shutterstock
Lai suns izskatītos neveselīgi tievs, dzīvniekam vajadzētu būt ilglaicīgi nebarotam vai ēdiena porcijām - ļoti, ļoti mazām. Turklāt daudzi apkārtējie cilvēki, redzot neparasti tievu dzīvnieku, aizdomātos arī par to, vai sunim nav kāda slimība.

Pārāk resni suņi noteikti neuzlabo veselību, taču nevajadzētu uzskatīt, ka gadījumā, ja mīlulis ir kļuvis nedaudz tievāks, tas uzreiz ir slikti. Vairums veselīgu un sportisku suņu izskatās tievi, taču patiesībā tiek baroti atbilstoši vecumam un šķirnei.

Riska grupā tiek iekļauti gan pārāk tievi un izkāmējuši, gan arī diezgan resni un aptaukojušies suņi. Abos gadījumos tiek būtiski ietekmēta dzīvnieku veselība, tāpēc ikvienam saimniekam jācenšas barot savu mīluli atbilstoši vecumam, šķirnei, kā arī augumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!