Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā apmeklētājiem ir iespējams aplūkot divas interesantas tauriņu sugas, informēja dārzā. Vairums krāšņo tauriņi ir nesen izšķīlušies.

Tropu tauriņu mājā pirmo reizi Latvijā ir apskatāms Indijas mēnesstauriņš (Actias selene). Dabā suga mīt Āzijas dienvidaustrumos. Šie tauriņi greznojas ar lieliem, gaiši zaļiem pusmēness formas spārniem, kas aizmugurē ir pagarināti, kļūst arvien šaurāki un beidzas ar krāšņu šlepi. Spārni ir labi apskatāmi, jo tauriņš dienu pavada, nekustīgi snaužot ar pilnībā atvērtiem spārniem, bet aktīvs kļūst naktī.

Dzīves laikā mēnesstauriņi neuzņem barību, bet pārtiek no tā, ko ir uzkrājuši kāpura stadijā. Kāpuri siltumnīcā nav apskatāmi, bet dabā tie ir salātzaļi un lieli, jo sasniedz 10–15 centimetru garumu. Ēdienkartē kāpuriem ir tādu cēlu koku un krūmu lapas kā rododendri, persiki, bumbieri un saldie ķirši, kas dod spēku visai turpmākajai dzīvei.
Starp eksotiskajiem lidoņiem pašlaik ir apskatāmi arī citi Dienvidaustumāzijas tropu mežu iemītnieki – Atlasa pāvači. To šķilšanās no kokoniem dārzā bija jau pāris mēnešus ar nepacietību gaidīts notikums.
Pagaidām ir izšķīlušies divi tauriņi, kas pirmajās dzīves dienās jau ir paspējuši sapāroties. Tādējādi ir cerības, ka Tropu tauriņu mājā varēs vērot ne tikai pašus tauriņus, kuru šķilšanās no kokoniem ir vēl priekšā, bet arī sekot pilnam tauriņu dzīves ciklam, attīstoties vietējai jaunajai paaudzei. Atlasa pāvači ir pasaulē lielākie tauriņi, jo to spārnu virsmas laukums var sasniegt pat 400 kvadrātcentimetrus.

Plašāk par Latvijas Universitātes Botāniskā dārza darba laiku un apmeklējuma cenām lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!