Foto: DELFI
"Nevar dzīvnieku aprakt tādēļ vien, ka kāds cits to jau iepriekš ir izdarījis," skan speciālistes atbilde. Taču Ziepniekkalnā, šķiet, tieši pēc šāda principa jau gadiem ilgi darbojas neatļauta dzīvnieku kapsēta. Kamēr kapu kopiņu skaits pieaug, atbildīgie dienesti vēl nezina, ko ar šādu vietu darīt. Ierīkot žogu? Tam kāps pāri. Uzlikt brīdinājuma zīmi? Tas jau ir izdarīts, un puse no tās norauta gulst turpat, zālītē, līdzās desmitiem kapu kopiņu.

Gandrīz tieši pretī Rīgas 94. vidusskolai Ziepniekkalnā atrodas mežs. Pa iemītajām taciņām gar mežmalu pastaigājas daži vietējie iedzīvotāji, pie pavadas skrien suņi, taču tur, kur slejas pirmās koku rindas, zeme slēpj mūžībā aizgājušos cilvēka draugus – kaķīšus, sunīšus, pat papagaili un, iespējams, vēl kādas sugas dzīvnieciņu, par kuru nekādas norādes nav atrodamas.

Redzu vairākus desmitus garāku un īsāku uzbērumu, kas apklāti ar akmentiņiem un krāsainiem mākslīgajiem ziediem, dažus koka krustus un vien pāris skaidras norādes, ka šeit atrodas Modra, Simonas, Umkas apbedījuma vieta. Dažviet redzamas izdrukātas fotogrāfijas ar mirušajiem mājdzīvniekiem, citviet uz kapa plāksnītes, kas izskatās salauzta, nosakāms, ka mīlulis miris 2013. gadā. Kāda no apbedījuma vietām radusies pavisam nesen, uz apbēruma vēl gulst svaigas skujas, taču vienā no vietām redzu – tā ir izrakāta burtiski līdz kaulam.

Foto: DELFI

Šeit jau gadiem ilgi cilvēki apglabā savus mūžībā aizgājušos dzīvniekus, kaut to darīt nav atļauts. Kāda vietējā iedzīvotāja, izdzirdot manu minējumu, ka šī kapsēta te atrodas vismaz trīs vai četrus gadus (to minu pēc nedaudzajiem uzrakstiem uz kapavietām), atmet ar roku – ilgāk! Taču vien šogad Rīgas domes Mājokļu un vides departaments uzstādīja brīdinājuma zīmi, ka mežmalā Ziepniekkalnā dzīvniekus apbedīt ir aizliegts. Arī satiktā sieviete, kura veda pastaigā savu sunīti, apstiprināja, ka zīmi ir pamanījusi un izlasījusi, un tikai tad uzzinājusi, ka apbedīt šeit dzīvniekus nav atļauts. Saku, ka tātad šī vieta ir nelegāla. "Tātad nelegāla," viņa atkārto.

Neskaidra tālākā rīcība

Sazinoties ar atbildīgajām iestādēm, Rīgas domes Mājokļu un vides departamentu un Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), dzirdu teju vienbalsīgas atbildes – dzīvnieku kapsēta Ziepniekkalnā ir zināma. PVD Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa atklāj, ka apsekošana Ziepniekkalna dzīvnieku kapsētā veikta jau pirms pāris gadiem, kad arī uzticēts pašvaldībai kompetences robežās teritoriju sakārtot. Kas tiek darīts lietas labā? Šogad uzstādīta departamenta izveidota brīdinājuma zīme, kas vēsta: "Kategoriski aizliegts veikt dzīvnieku apbedījumus! Aicinām atsaukties iedzīvotājus, kuru dzīvnieki ir apbedīti šajā teritorijā."

Varbūt teritorijas nožogošana, bet tad atkal pastāv risks, ka žogs nepārtraukti tiks demolēts un būs papildu izmaksas. Pastāv variants, ka notiks teritorijas sakārtošana, iespējams, pārapbedot līķus dzīvnieku kapsētā "Citi medību lauki".
Lana Puntusa, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve
"Diemžēl ir atsaucies tikai viens iedzīvotājs," par uzstādītajā zīmē norādīto aicinājumu ziņot par apbedījumiem stāsta departamenta Vides pārvaldes priekšnieka vietniece Lana Puntusa. "Pārējie klusē." Pārstāves no departamenta un PVD nespēja nosaukt precīzu neatļautās kapsētas izveidošanās gadu, taču ir pārliecinātas, ka apbedījuma vietas tiek ierīkotas jau gadiem ilgi.
Foto: DELFI

Puntusa apstiprina, ka kapsēta Ziepniekkalnā ir departamenta redzeslokā, taču nespēja atbildēt, kāda būs turpmākā darbība, jo vēl neesot pieņemts lēmums: "Šobrīd man nav informācijas par to, kāds būs šis lēmums. Varbūt teritorijas nožogošana, bet tad atkal pastāv risks, ka žogs nepārtraukti tiks demolēts un būs papildu izmaksas. Pastāv variants, ka notiks teritorijas sakārtošana, iespējams, pārapbedot līķus dzīvnieku kapsētā "Citi medību lauki". Departaments rīkosies atbilstoši lēmumam. Mēs zinām, ka tāda problēma pastāv un ka tā ir jārisina, taču lēmums par to, kā mēs to risināsim, vēl nav pieņemts."

"Apbedīt noteikti nevajadzētu, mēs stingri lūdzam to nedarīt, kāds arī bija informatīvo zīmju mērķis. Mēs informējam iedzīvotājus, ka tāda darbība ir aizliegta. Ja viņi vēlas apbedīt savus dzīvniekus, viņiem tas ir jādara reģistrētajās dzīvnieku kapsētās. Rīgai tuvākā ir dzīvnieku kapsēta "Citi medību lauki" uz Liepājas šosejas. Neiesakām piekopt šādu darbību – apbedīt dzīvniekus vietās, kur tas ir aizliegts," pastāsta departamenta pārstāve Puntusa. Pieminu, ka puse no uzstādītās zīmes jau ir noplēsta, taču speciāliste atbild: "To vēl neesam atjaunojuši, bet ir plānots to darīt un varbūt uzstādīt mazliet izturīgākas plāksnes, kuras nevar tik vienkārši noraut nost. Diemžēl atjaunot plāksni ir nepieciešams, bet atjaunošana prasa līdzekļus. To mēs tuvākajā laikā darīsim."

Apbedīt var, bet ne dārzā

PVD pārstāve Riekstiņa stāsta, ka privātās teritorijās, tostarp māju pagalmos, lolojumdzīvniekus, proti, kaķus, suņus un ne tikai, apglabāt nav atļauts: "Pēc pašreiz spēkā esošās likumdošanas ir tā, ka dzīvnieku līķus var iznīcināt tikai PVD atzītos uzņēmumos, piemēram, sadedzināšanas vai pārstrādes iekārtās, kā arī aprakt PVD reģistrētās dzīvnieku kapsētās. Vienīgā PVD reģistrētā dzīvnieku kapsēta Rīgas tuvumā ir "Citi medību lauki"."

Dzīvnieka uzturēšana ir saistīta ar dažādiem izdevumiem – ēdināšanu, uzturēšanu, tāpēc ir jāparedz arī izdevumi dzīvnieka līķa iznīcināšanai. Nevar dzīvnieku aprakt tādēļ vien, ka kāds cits to jau iepriekš ir izdarījis.
Mairita Riekstiņa, Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve
Speciāliste ir pārliecināta, ka cilvēkiem jābūt pietiekami informētiem arī par dažādām infekcijām, kādas var izraisīt mirušie dzīvnieki. "Tas nav tik nevainīgi – aprakt savu mājdzīvnieku publiskā teritorijā, jo infekcijas risks ir pietiekoši liels un ir jāapzinās savas rīcības sekas," tā Riekstiņa, piebilstot, ka Rīgas pašvaldībai būtu jāpievērš uzmanība tam, kas tiek darīts Ziepniekkalnā ierīkotajā dzīvnieku kapsētā.

Jautāta, kā rīkoties cilvēkam, kas vēlas apglabāt savu četrkājaino draugu, Riekstiņa iesaka interesēties PVD teritoriālajās struktūrvienībās vai tuvākajās veterinārajās klīnikās, taču arī PVD mājaslapā interesenti var atrast reģistrētos uzņēmumus un kapsētas, kuras nodarbojas ar dzīvnieku apbērēšanu.

Foto: DELFI

"Normatīvie akti jebkurā gadījumā paredz, kā drīkst iznīcināt dzīvnieku līķus. Mazs vai liels dzīvnieks – šie akti ir jāievēro. Dzīvnieka uzturēšana ir saistīta ar dažādiem izdevumiem – ēdināšanu, uzturēšanu, tāpēc ir jāparedz arī izdevumi dzīvnieka līķa iznīcināšanai. Nevar dzīvnieku aprakt tādēļ vien, ka kāds cits to jau iepriekš ir izdarījis," skaidro PVD pārstāve Riekstiņa. "Nevajadzētu pakļauties masveida darbībām, kuras bieži vien ir pilnīgi nelikumīgas. Dzīvnieku kapsētās ir speciāli noteikumi, kuri paredz gan aizsargjoslas, gan to, kā kapa vietas jāierīko. Tie, kas neievēro šos noteikumus, izdara to pēc savas saprašanas, kas bieži vien ir neatbilstoši." Ja cilvēki izvēlas paši apglabāt savu mirušo mājdzīvnieku, bedri apbedījuma vietā viņi izrok pārāk seklu.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 275 "Prasības tādu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu apritei, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam" un regulas Nr. 1069/2009 19. panda 1. punkta "a" apakšpunktā noteikto nobeigušos lolojumdzīvniekus ir atļauts aprakt tikai reģistrētās dzīvnieku kapsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!