Foto: Privātais arhīvs
Vai var būt tā, ka saimnieks teju pusgadu nodzīvo ar kaķi, kuram nepareizi noteikts dzimums? "MansDraugs" redzeslokā nonācis Anda stāsts par rudas krāsas kaķi, kurš piecus mēnešus nodzīvojis kā Darla, bet nu pārsaukts par Darļiku, jo patiesībā ir nevis kaķene, bet gan runcis.

Andis stāsta: "Vienu skaistu ziemas vakaru, domājot par dzīvi, izdomāju, ka vēlos sev kādu mīļu radību. Šoreiz tas bija kaķis. Pirmajā dienā, kad aizbraucu skatīties savu mazo brīnumu, iekrita acīs aktīvākais no visiem kaķēniem. Vārds tika izvēlēts, pamatojoties uz kaķu kalendāru. Ja jau meitene, kā apgalvoja saimniece, tad izvēlējos vārdu Darla! Otrajā dienā mazais, nepilnus divus mēnešus vecais rezgalis bija apēdis ko tādu, kas aizsprostoja vēderu. Aizbraucām pie veterinārā ārsta, kurš man jautāja, kāds vārds ir dzīvniekam. Teicu, ka Darla. Ārsts teica – tātad meitene! Tā mēs nodzīvojām piecus mēnešus ar nepareizi noteiktu dzimumu. Vienu jauku vakaru, atgriežoties mājās no darba, mani pāršalca jocīgas ziņas. Dzīvokļa biedrene pastāstīja, ka redzējusi Darlai dzimumlocekli. Nu tagad bija skaidrs, ka Darla veiksmīgi slēpa savu dzimumu piecus mēnešus. Labi, kā ir, tā ir, bet ko tagad darīt? Kaķis atsaucas tikai uz vārdu Darla. Nācās meklēt kompromisu un pārveidot vārdu uz ko līdzīgu. Līdz šai dienai viņš atsaucas uz vārdu Darļiks."

Vai veterinārārstam pirmajā vizītes reizē ir jāpārbauda kaķa dzimums? Jautājām Latvijas Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītājas vietniecei Litai Konoporei, vai ārstiem ir vadlīnijas, pēc kurām vizītes reizē jāapskata četrkājainais pacients.

"Protokola un vadlīniju gan nav. Dzimumorgānu apskati vairums veterinārārstu neiekļauj savā TOP listē, jo dzīvniekiem ļoti nepatīk dzimumorgānu aizskaršana. Ja to izdara un dzīvnieks satrakojas, tad grūti izdarīt būtiskas lietas," paskaidro Konopore. "Es dažreiz pat temperatūru nemēru, lai gan tas noteikti klīniskajā izmeklēšanā būtu jādara. Jo? Jo ko man dos kaķis ar izmērītu temperatūru, kurš vairs neko neļauj darīt un gatavs visus saplosīt gabalos?"

Foto: Privātais arhīvs

Lūgta komentēt Anda pieredzi par to, ka dzimums nemaz netika apskatīts un noteikts, balstoties uz viņa paša vārdiem, Konopore veterinārārsta darbību skaidro: "Būtu nekompetenti, ja īpašnieks būtu nācis ar sūdzību par dzimumorgānu kaiti vai konkrētu mēŗķi noteikt dzimumu un tad netiktu pamanīts, ka tas ir pretējais dzimums. Ja saimnieks sūdzējās par problēmām ar vēderizeju, tad arī parasti izmeklē visu, kas var būt nozīmīgs."

Savukārt pašrocīga dzimuma noteikšana cilvēkam var nebūt tik vienkārša, pat ja tā šķiet. Tiesa, divu mēnešu vecumā kaķa dzimums ir labi redzams, stāsta LVB pārstāve, "taču, ja nezina, kā izskatās vīrišķie un sievišķie dzimumorgāni šajā vecumā, cilvēks dzimumu pats noteikt nevar". Mīluļu saimniekiem, kuriem ir šaubas par savu kaķu dzimumu, viņa iesaka vērsties pie speciālistiem ar skaidru lūgumu to pārbaudīt un noteikt, nevis gaidīt, kad veterinārārsts to izdarīs pats.

Foto: Privātais arhīvs

Andis arī pastāstīja nedaudz vairāk par savu četrkājaino draugu, kura raksturs esot ļoti sarežģīts un pat iedomīgs. "Kā saka, kaķis domā, ka es dzīvoju pie viņa, nevis viņš pie manis. Mēdz pat svešiniekiem iekost kā suns. Visu laiku grib spēlēties, viņu ir gandrīz neiespējami nogurdināt. Sajūk prātā, kad ierauga lāzeri, tad sākas kosmoss... Mīl tapetes, īpaši jaunas, kas tikko svaigi uzlīmētas, un arī dīvāns ir lielisks objekts, kur uzasināt nagus, ar ko iecirst, kad svešinieks ir ienācis viņa teritorijā. Tomēr viņš ir bezgala uzticīgs, vienmēr sēž otrā stāva logā un gaida, kad pārnākšu mājās. Tiklīdz tiek slēgtas vaļā dzīvokļa durvis, tad ir dzirdama sirēna kaķu izpildījumā. Dievina gulēt uz cilvēka mantām, drēbēm, somām, apaviem. Traks "rižiks"!"

Lūk, dažas fotogrāfijas no runča ikdienas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!