Foto: Sputnik/Scanpix
Dzīvo atsevišķi, bet sazinās katru dienu. Tā varētu raksturot āzi Timuru un tīģeri Amuru, kuri pirmo reizi pasaules iedzīvotāju uzmanību piesaistīja pirms gada. Toreiz tīģeris neapēda savas pusdienas un ar āzi sadraudzējās, un šī neparastā darbība sajūsmināja ne vienu vien dzīvnieku draugu. Kā viņiem veicas šobrīd?

Tīģeris Amurs un āzis Timurs pasaules mediju uzmanību piesaistīja pērn, 2015. gada novembrī, kad tīģeris nenotiesāja savas pusdienas. Pirms gada āzis kā tīģera barība tika ielaista plēsēja aplokā, jo arī pirms tam cēlajam dzīvniekam tika piedāvāti dzīvi zvēriņi, tādējādi atraisot viņa dabiskās mednieka tieksmes. Taču ar āzi bija pavisam citādi, un tīģeris nevis notvēra savu medījumu, bet gan sadraudzējās ar viņu! Tas pārsteidza gan pašus Primorskas safari parka darbiniekus Krievijā, gan iedzīvotājus daudzviet pasaulē, un drīz vien par neparasto draudzību ar dažādu mediju starpniecību uzzināja gan ASV, gan Eiropā un citviet.

Foto: AFP/Scanpix

Interesantie draugi kopā dzīvoja un pat spēlējās, un, kā šķiet, tīģera prātu nenodarbināja doma par Timuru kā par barības ķēdes daļu. Tā vietā abi dzīvnieki, respektējot viens otru, labi sadzīvoja vienā aplokā. Taču, kā jau tas bija paredzams, abi dzīvnieki pēc aptuveni divu mēnešu ilgas "kopdzīves" tomēr saķērušies. Lai arī sākotnēji parka darbinieki ziņojuši, ka pie vainas ir pavasara vēsmas un hormonu trakumi, kuru dēļ abi dzīvnieki pirmo reizi nošķirti katrs savā aplokā, vien vēlāk noskaidrota patiesība. Izrādās, tīģerim Amuram kādā brīdī apnikusi āža Timura vēlme spēlēties, un plēsīgais dzīvnieks izrādījis savu spēku. "Timurs Amuru stūma lejā pa nogāzi, badīja ar ragiem un bakstīja ar kājām, līdz visbeidzot uzkāpa uz Amura, kad viņš gulēja," toreiz atklājis parka direktors Dmitrijs Mezemcevs. "Amurs pamodās, ar zobiem sagrāba Timuru un purināja viņu kā kaķi, līdz aizmeta viņu prom. Tad nogūlās atpakaļ un turpināja gulēt." Protams, dažādo sugu pārstāvju izšķiršana bija likumsakarīgs solis, jo abiem tuvojās pārošanās laiks, kas viņu starpā varēja radīt nesaprašanos.

Pēc piedzīvotā āzim bijusi nepieciešama veterinārārsta palīdzība un laiks, lai atkoptos pēc starpgadījuma. Parka darbinieki nodrošinājuši Timuram voljeru, kas atrodas tieši blakus tīģera lielajam aplokam. Drīz pēc notikušā abi dzīvnieki viens otru saskatījuši cauri nožogojumam, un parka darbinieki pat pastāstījuši, ka āža un tīģera starpā joprojām jūtamas senās draudzības vēsmas.

Foto: AP/Scanpix

Taču laiks ritēja uz priekšu, un abiem kungiem nācās meklēt dāmas. Par āža Timura līgavas vietu pat cīnījušās vairākas pretendentes, un precinieces skaistos tērpos arī braukušas uz parku apraudzīt Timuru klātienē. Interesanti, ka par pirmo Timura līgavu daži pat nosauca tīģeri.

Šobrīd, kad pagājis gads, draugi joprojām dzīvo viens otram blakus, taču nav palaisti kopā. To, domājams, labāk būtu nedarīt, jo varētu teikt, ka katram sākusies jauna dzīve. Tīģeris Amurs ticis pie draudzenes Usuri, kura pirms pāris mēnešiem laidusi pasaulē divus tīģerēnus. Diemžēl jaunā māmiņa no mazuļiem atteikusies, un līdz šim brīdim ar parka veterinārārstu gādību izdzīvojis viens tīģerēns, kas nosaukts par Šerhanu. Savukārt āzis Timurs bauda dzīvi kazu kompānijā, parka darbinieku un apmeklētāju apjūsmots.

Foto: Sputnik/Scanpix

Kā liecina informācija parka mājaslapā, kas publicēta par godu abu dzīvnieku gada jubilejai, aizvadītais gads bijis īpašs: "Amurs kļuvis par slavenāko tīģeri pasaulē, bet Timurs kļuvis par zvaigzni un valsts mīluli. Viņam raksta dzejoļus un dziesmas, par abiem draugiem ir vairākas publikācijas Krievijas un pasaules medijos." Gada jubilejā abi draugi saņem dāvanas: "Timuram tiek āboli, kāposti, burkāni, bietes, bet Amuram tiek cūkgaļa."

Taču šī draudzība piesaistījusi arī skeptiķu un kritizētāju uzmanību, piemēram, kāds krievu jurists uzskatījis, ka tā propagandē netradicionālas seksuālas attiecības un jebkāda veida ziņu publicēšanu par šiem zvēriem vajadzētu aizliegt. Taču radošo cilvēku vidū šī draudzība veicinājusi arī dažādu māksliniecisku darbu rašanos, piemēram, pirms kāda laika tapis pat mūzikls, veltīts āzim Timuram un tīģerim Amuram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!