Portāla "Dabasdati.lv" tiešraidēs no putnu ligzdām var ne tikai ieskatīties putnu dzīvē un ikdienas paradumos, bet arī palūkoties uz putniem no pavisam, pavisam tuva skatu punkta. Tāpēc nereti gadās novērot, ka putns teju vai skatās tiešraides vērotājam acīs. Šosezon ieskatīties acīs var, piemēram, jūras ērglim, melnajam stārķim un zivjērglim.

Kameras ligzdās iekārtotas pēc iespējas nemanāmāk, lai arī nevar noliegt, ka putni, ticams, ierīces ir ievērojuši un cenšas tās izpētīt. To pierāda kāda jūras ērgļa izdarības zivjērgļu ligzdā, kad putns jau otro reizi centās "demontēt" kameru. Taču galvenokārt šāda putnu interese par kameru ļauj ieraudzīt lidotāju tuvplānā un iedomāties, kā viss izskatās no putna skatu punkta.

Tāpēc zemāk piedāvājam trīs video fragmentus, kur kaut uz brīdi var izveidot sava veida acu kontaktu ar kādu no triju sugu putniem.

Šajā ligzdā redzams jūras ērglis. Šogad ligzdā novērota vairāku putnu maiņa, līdz ar to pastāvīgs pāris diemžēl nav izveidojies un arī oliņas līdz šim nav sagaidītas.

Tiešraide no jūras ērgļu ligzdas Durbē skatāma šeit.

Video augstāk var verot melno stārķu ligzdu un tās iemītnieku Zemgalē. Lai arī sākotnēji uzskatīts, ka ligzdā atgriezies tēviņš Ozols, situācija kļūs skaidrāka, kad atgriezīsies otrs putns, līdz ar to varēs noteikt, kurš no putniem ir tēviņš, bet kura – mātīte. Pēdējā laikā putns aktīvi darbojies ligzdas labiekārtošanā, nesot vairākus sūnu gabalus.

Tiešraide no melno stārķu ligzdas Zemgalē skatāma šeit.

Šajā video vērojams zivjērgļu pāris, kuri vien nesen ir atgriezušies ligzdā un jau ķērušies klāt tās labiekārtošanas darbiem. Šobrīd zivjērgļi vēl nav sarūpējuši oliņu.

Tiešraide no zivjērgļu ligzdas Kurzemē skatāma šeit.

Tiešraidē skatīt piecās ligzdās notiekošo var šeit. Vēl vērojami notikumi vistu vanagu un ūpju ikdienā. Abu sugu putni cītīgi silda vairākas oliņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!