Foto: Kadrs no video

"Sveiki! Mēs esam Saša un Maša, un tas ir mūsu kaķis, viņu sauc Mesi," tā vēstīts "YouTube" kanālā, kas veltīts Dmitrijevu ģimenes neparastajam mājdzīvniekam pumai, kas mīt Krievijā. Tā kā daudziem cilvēkiem šāda mājdzīvnieka izvēle noteikti šķistu neparasta, saimnieki jau uzreiz izvēlējušies paskaidrot, kāpēc Mesi dzīvo starp cilvēkiem un kā viņi izvēlējušies rūpēties par savvaļas kaķi.

Lai nebūtu pārpratumu, saimnieki norādījuši, ka Mesi neesot vis no savvaļas paņemts dzīvnieks, pumu viņi izpirkuši no zoodārza, kad zvērs bijis vienu gadu vecs.

Puma kopā ar saimniekiem mītot parastā dzīvoklī, kur Dmitrijevi kaķim ierīkojuši īpašu un ērtu atpūtas stūrīti. Pretēji kā parastam mājas kaķim, Mesi neesot savas kastītes, kur nokārtot dabiskās vajadzības. Tā vietā saimnieki kopā ar savu mājdzīvnieku divreiz dienā dodoties pastaigās, kuru laikā puma arī paskraida un iztērē savus enerģijas krājumus.

A post shared by I_am_puma (@l_am_puma) on Dec 22, 2017 at 7:40am PST

Raksturojot Mesi ēdienkarti, saimnieki minējuši, ka puma ēdot tikai gaļas produktus, kas tiekot izsniegta sabalansētos daudzumos un pēc strikta režīma. Mesi raksturots kā mīļš un draudzīgs kaķis, kas nekož un nebojā mēbeles, bet kuram ļoti patīk parunāties. Tiesa, puma ne visai labi sadzīvojot ar otru mājas mīluli, sfinksu šķirnes kaķenīti Kiru. Saimnieki novērojuši, ka Kira uz Mesi šņācot.

A post shared by I_am_puma (@l_am_puma) on Dec 11, 2017 at 2:28am PST

Savukārt Mesi veltītajā "Instagram" profilā saimnieki norādījuši, ka puma dzimusi 2015. gada 30. oktobrī Saranskas zoodārzā un nosaukta par godu slavenajam argentīniešu futbolistam Lionelam Mesi. Kad lielais kaķis sasniedzis trīs mēnešu vecumu, viņš pārdots Penzas zoodārzam, kur 2017. gada janvārī Mesi ievērojuši viņa tagadējie saimnieki. Nespēdami aizmirst ieraudzīto kaķi, Dmitrijevi sazinājušies ar zoodārza vadību un apvaicājušies, vai viņi būtu ar mieru pumu pārdot. "Un viņi neiebilda! Mēs bijām ļoti priecīgi. Mūsu prieku neaizēnoja pat informācija, ka puma ir ļoti slima un viņai nepieciešama pastāvīga uzmanība," lasāms publicētajā ierakstā. Saimnieki rūpīgi apguvuši informāciju par Mesi veselību, kā arī nepieciešamībām. Nedēļas laikā savā dzīvoklī ap sienām viņi uzstādījuši bambusu, ierīkojuši milzu koku ar caurumu vidū, tāpat sarūpēti lieli skrāpējamie dēļi, kur pumai asināt nagus. Vēl kāda īpaša vieta mājoklī esot spoguļu siena, gar kuru staigājot, pumai rodoties iespaids, ka viņa pārvietojas līdzās sugasbrālim. Tas esot ieteikts pēc pieredzes, norādījuši saimnieki.

A post shared by I_am_puma (@l_am_puma) on Dec 6, 2017 at 2:27am PST

Pumai gan bijis ne mazums problēmu, piemēram, hronisks cistīts un muskuļu atrofija, tāpēc saimnieki kaķim devuši vitamīnus un minerālvielas, lai palīdzētu uzlabot veselību. Ar laiku puma bijusi tik spēcīga, ka dienā varējusi noiet vairākus kilometrus, lai arī sasteigt progresu neesot bijis vēlams: jo lielāka bijusi slodze, jo puma sākusi klibot. Lieka fiziskā slodze nenākusi Mesi par labu, tamdēļ Dmitrijevi izplānojuši cita veida aktivitātes: došanos uz skoliņu!

A post shared by I_am_puma (@l_am_puma) on Oct 29, 2017 at 3:45am PDT

Tā nu Mesi regulāri dodoties uz skoliņu, kur apgūstot dažādas prasmes. Tiesa, saimnieki atklājuši, ka neesot bijis viegli atrast treneri, kas būtu gatavs strādāt ar pumu, taču pēc ilgstošiem mēģinājumiem tas beidzot izdevies. "Mesi izrādījās gudra puma, viņš ļoti ātri iemācījās pamata komandas. Protams, kaķa ietiepība dažreiz parādās, taču tas ir paciešams, esam vēl tikai iesācēji," teikuši saimnieki.

A post shared by I_am_puma (@l_am_puma) on Oct 18, 2017 at 6:12am PDT

Mesi gan atšķiroties no citām pumām, jo esot par 30 procentiem mazāks augumā un arī vājāks veselībā. Taču ikvienam, kas bažījas, ka pumai vieta ir savvaļā, saimnieki gatavi atbildēt: "Savvaļā viņš neizdzīvotu un turēt viņu voljerā ir kaitīgi veselībai. Tāpēc mēs lūdzam cilvēkus, kuri piedāvā kaķi palaist tuvējā mežā vai aizvest atpakaļ uz zoodārzu vai rezervātu, mūs netraucēt." Citiem cilvēkiem viņi neieteiktu rūpēties par savvaļas kaķi mājās, jo tas esot bīstami un Mesi esot unikāls gadījums. "To neatkārtot!" rezumējuši Dmitrijevi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!