Katra jauna mazuļa piedzimšana Rīgas Zooloģiskajā dārzā ir īsti svētki, taču pasaulē mazāko lapsiņu – feneklapsu mazuļu nākšana pasaulē zoo darbiniekiem sagādāja īpašu prieku, jo vairākus gadus feneklapsu vairošanās neizdevās un mazuļi aizgāja bojā.

Kā stāsta Ingmārs Līdaka, vairākus gadus feneklapsu vairošanās nebija veiksmīga, jo vecāki bijuši ļoti nervozi. Šī iemesla dēļ mazo lapsēnu piedzimšana zoo darbiniekiem bijis patīkams pārsteigums.

Rīgas Zooloģiskais dārzs savā "Facebook" lapā raksta, ka, gaidot mazos lapsēnus, gādīgie vecāki izrakuši voljērā dziļu alu, lai saime justos droši un varētu paslēpties no ziņkārīgiem acu skatieniem, kas nereti tiek vērsti uz mazākajiem zoodārza iemītniekiem. "Lapsas izraka pašas savu alu, kur mazuļi dzīvo cepuri kuldami," stāsta Līdaka.

Feneklapsas ir mazākie suņu dzimtas pārstāvji, kas dabā apdzīvo Ziemeļāfrikas tuksnešus un pustuksnešus. Šī suga ir monogāma – dzīvnieki veido pāri uz mūžu. Pēc 50–53 dienu grūsnības mātīte laiž pasaulē vienu līdz sešus, taču visbiežāk trīs mazuļus, un tikko dzimuši lapsēni sver tikai 30–50 gramus, skaidro zoo pārstāvji. Mazuļu aprūpē piedalās abi vecāki – kamēr mātīte aprūpē mazos, tēviņš piegādā barību un rūpējas par savas saimes drošību.

Līdaka stāsta, ka šai lapsu sugai ir raksturīgas neproporcionāli lielas ausis. Tās mazajiem dzīvniekiem palīdz labāk sadzirdēt medījumu un uzbrucējus.

Kaut pagaidām feneklapsas nav apdraudētas, cilvēku rīcība to ātri vien var mainīt. "Cilvēki ārkārtīgi vēlas mājās šādu mīļu dzīvnieku, tāpēc lapsu mazuļi dabā tiek izķerti un pārdoti nelegālajā dzīvnieku tirgū. Man gan šķiet, ka šāds dzīvnieks jums mājās nav vajadzīgs, jo lapsiņa ir lapsiņa – viņai vajag draugu līdzās, viņai vajag mazuļus. To jūs pie sevis mājās nu nekādi nevar nodrošināt," skaidro Līdaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!