Foto: Kadrs no video

Lapsa mājoklī? Izrādās, tas nav nemaz tik neiespējami. Kādā dzīvoklī Maskavā, Krievijā, mīt feneks, mazākā lapsa pasaulē.

Feneka saimniece Milana Valevskaja portālam "Life" atklājusi, ka šo mazo lapsu ievērojusi pavisam nejauši, skatoties fotogrāfijas internetā. Taču, ieraugot zvēriņu ar izteiksmīgajām ausīm, viņa sapratusi, ka šis varētu būt lielisks mājdzīvnieks. Protams, viņa arī kārtīgi izpētījusi informāciju par šīs sugas dzīvniekiem.

Tā nu viņas dzīvē ienācis feneks Kuzma, kas dzimis 2015. gada 1. jūlijā un šogad nosvinēja divu gadu jubileju, vēsta portāls "Amic". Saimniece paskaidrojusi, ka feneku viņa iegādājusies, nevis, piemēram, atradusi mežā.

Portālam "Russia Today" viņa atklājusi, ka jau rūpējusies par dažādiem savvaļas zvēriņiem, piemēram, ezīti, tāpēc izvēle par labu lapsai šķitusi likumsakarīga.

Fenekam Kuzmam veltītajam "Instagram" profilam seko teju simts tūkstoši interesentu, taču saimniece norādījusi, ka tāda popularitāte nepavisam neesot bijis viņas mērķis.

Milana teikusi, ka feneks esot "īsts kadrs", kas allaž izdarot ko smieklīgu. Tāpat zvēriņam esot amizants purniņš, kas ļauj Kuzmu nofotografēt interesantās situācijās. Tamdēļ neesot brīnums, ka Kuzma savaldzinājis tūkstošiem cilvēku.

Feneka saimniece lielākoties publicējot fotogrāfijas un video no sava mājdzīvnieka ikdienas, parādot, ka Kuzma ir visai aktīvs un pat nešpetns zvēriņš.

Tā kā līdzās fenekam Kuzmam dzīvo arī kaķis Zima un suns Miška, lapsēnam patīkot pārbaudīt biedru pacietību, draiskojoties un spēlējoties.

Kāda gan varētu būt ikdiena ar feneku? Kā jau lapsa, Kuzma varot būt gan mierīgs, gan arī ļoti aktīvs, viltīgi slēpdams savus talantus. Tiesa, konkrētākas feneka kopšanas un uzturēšanas nianses saimniece Milana līdz šim neesot atklājusi, vien zināms, ka Kuzmam izveidota atsevišķa apsildāma istaba, lai pietuvinātu dzīves apstākļus feneka dabiskajai dzīvesvidei.

Lai arī feneks izskatās ārkārtīgi mīlīgi, jāatceras, ka savvaļas dzīvnieka turēšana mājoklī tomēr nav vēlama.

Sarkanajā grāmatā norādīts, ka feneks galvenokārt mītot Āfrikas tuksnešos. Daudzviet Āfrikā šie zvēri tiekot izķerti, lai vēlāk tos pārdotu tūristiem un citiem cilvēkiem kā mājdzīvniekus. Reizēm fenekus izķerot, lai iegūtu to kažoku. Savukārt zvēra ēdienkartē ietilpstot gan citi mazie dzīvnieki, gan arī, piemēram, augi un olas. Savvaļā feneks medījot gluži kā jebkura cita lapsa. Plašāk par feneku var lasīt šeit.

Zemāk var aplūkot vēl vairākus kadrus no feneka ikdienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!